FTX zet terugbetalingen op pauze voor schuldeisers uit 49 landen met name China geraakt

FTX wil buitenlandse claims van tafel vegen
Het failliete cryptoplatform FTX wil honderden miljoenen dollars aan claims van buitenlandse schuldeisers voorlopig niet uitbetalen. Vooral Chinese gebruikers dreigen hierdoor alles te verliezen. De reden? FTX vreest juridische problemen als het geld naar landen gaat met onduidelijke of strenge cryptowetgeving.
Waarom deze blokkade?
De boedel van FTX heeft bij de rechtbank in Delaware extra tijd gevraagd om te reageren op meer dan 90 bezwaren van schuldeisers. Die komen voort uit een eerder voorstel om geen terugbetalingen te doen aan gebruikers uit zogenaamde “restricted foreign jurisdictions” landen waarvan de cryptowetgeving volgens FTX te risicovol is.
Door geld over te maken naar inwoners van die landen, zouden bestuurders van FTX mogelijk boetes of zelfs gevangenisstraffen riskeren. Om dat te voorkomen, wil FTX de claims van schuldeisers in 49 landen — goed voor $470 miljoen volledig bevriezen.
Chinese investeerders zijn het hardst geraakt
Het grootste deel van deze claims, ruim $380 miljoen (82%), komt van Chinese gebruikers. China heeft strikte regels rond crypto, waardoor het land hoog op FTX’ lijstje van risicolanden staat.
Veel Chinese schuldeisers reageren woedend. Advocaat Weiwei Ji zegt namens honderden van hen te spreken. Op X liet hij weten “geen seconde rust te hebben gehad” sinds FTX’s reactie op de bezwaren werd ingediend.
Ook binnen de cryptogemeenschap klinkt scherpe kritiek. Volgens een gebruiker genaamd “Mr. Purple” is de voorgestelde aanpak “bedoeld om de claims uiteindelijk waardeloos te maken.” Sommige investeerders overwegen hun claim te verkopen, maar zekerheid over een oplossing is er niet.
Wat betekent dit voor de afhandeling?
Hoewel FTX in februari 2025 is begonnen met het terugbetalen van schuldeisers, hangt er nu opnieuw een juridische strijd boven de markt. Volgens schuldeiser Sunil Kavuri staat er nog zo’n $1,4 miljard aan claims open die wachten op goedkeuring of afhandeling.
Als de rechter het voorstel van FTX goedkeurt, zouden duizenden buitenlandse investeerders mogelijk definitief achter het net vissen.
Veelgestelde vragen
Wat bedoelt FTX met ‘restricted foreign jurisdictions’?
Dat zijn landen waarvan de wetgeving rond crypto volgens FTX te riskant is. Denk aan landen waar crypto verboden is of waar de juridische situatie onduidelijk is. Door geen geld uit te keren aan gebruikers in die landen, denkt FTX juridische problemen te vermijden.
Waarom krijgen vooral Chinezen geen geld terug?
China staat bekend om zijn strenge aanpak van crypto. Omdat het merendeel van de buitenlandse claims uit China komt, worden Chinese investeerders het hardst geraakt door deze maatregel.
Is dit juridisch toegestaan?
Dat is nog de vraag. Veel schuldeisers hebben bezwaar gemaakt, en de rechtbank in Delaware moet nu beslissen of FTX de claims in deze landen mag blokkeren.
Conclusie
De terugbetalingen van FTX verlopen allesbehalve soepel. Door claims in tientallen landen te blokkeren, lopen duizenden investeerders — vooral in China — het risico om hun geld nooit terug te zien. Het is nu aan de rechter om te bepalen of FTX met deze strategie wegkomt. Ondertussen blijft de onzekerheid groot voor gedupeerden wereldwijd.