Tornado Cash-ontwikkelaar slaat terug: “Overheid wist dat ik niets fout deed”

Roman Storm, mede-ontwikkelaar van Tornado Cash, ligt zwaar onder vuur in de VS. Maar nu draait hij de rollen om: volgens zijn advocaten wist justitie al sinds 2023 dat hij eigenlijk niets illegaals deed—en hield ze dat bewust achter.
Wat is er aan de hand?
Storm wordt vervolgd omdat hij betrokken was bij Tornado Cash, een zogeheten non-custodial crypto mixer. Dat is een tool waarmee gebruikers hun transacties kunnen anonimiseren, zonder dat er een centrale partij is die de crypto vasthoudt of beheert.
Volgens documenten van de Amerikaanse toezichthouder FinCEN valt zo’n tool niet onder de regels voor geldtransactiediensten. En dat wisten de aanklagers, zeggen Storms advocaten, maar ze lieten dat pas laat aan de rechter en de verdediging zien.
Zelfde argument als bij Samourai Wallet
Opvallend: exact dezelfde documenten werden eerder al gebruikt in de zaak tegen de makers van Samourai Wallet. Ook zij bouwden een privacy-tool en ook zij kregen te maken met justitie. In beide zaken gaat het om hetzelfde principe: mag je als developer een privacytool bouwen, of ben je dan ineens een crimineel?
Storms advocaten vinden dat de overheid dubbelspel speelt.
“De FinCEN-regels waren duidelijk. Maar toch ging het Openbaar Ministerie gewoon door met de zaak, alsof ze die regels niet kenden.”
Toch blijft de rechtszaak lopen
Begin dit jaar werd nog een poging van de Amerikaanse overheid om Tornado Cash te sanctioneren afgewezen door een federale rechter. Een opsteker voor Storm, maar geen reden voor het OM om te stoppen met zijn zaak.
Zijn verdediging wil nu dat de zaak alsnog wordt geseponeerd, juist omdat het belangrijkste bewijs in hun ogen bewust is achtergehouden.
Waarom deze zaak belangrijk is
Voor veel crypto-ontwikkelaars is dit een wake-up call. Als jij een tool maakt die draait op open-source code en privacy centraal zet—loop je dan risico? De uitkomst van Storms zaak zou het verschil kunnen maken tussen innovatievrijheid en criminalisering van tech-ontwikkeling.
Crypto draait om vertrouwen in code. Maar als de overheid die code strafbaar maakt, wie durft dan nog te bouwen?