Frankrijk beschermt cryptomiljonairs na reeks gewelddadige ontvoeringen

In Frankrijk staan crypto-ondernemers sinds kort onder verhoogde bescherming. Aanleiding: een zorgwekkende toename van gewelddadige ontvoeringen waarbij daders uit zijn op miljoenen aan digitale bezittingen.
Politie grijpt in na brute aanvallen
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bruno Retailleau, heeft nieuwe beveiligingsmaatregelen aangekondigd voor prominente spelers in de cryptowereld. Die krijgen onder meer directe toegang tot de alarmcentrale, huisbezoeken van de politie en persoonlijke veiligheidstrainingen. Ook agenten zelf krijgen bijscholing over crypto en witwaspraktijken, zodat ze sneller kunnen ingrijpen bij verdachte situaties.
Retailleau noemt de aanvallen op crypto-ondernemers “herhaald en zorgwekkend” en wil er met deze aanpak voor zorgen dat de sector niet langer vogelvrij is.
Doelwit van miljoenenclaims
Dat dit geen loze waarschuwing is, blijkt wel uit drie incidenten in de afgelopen maanden:
- Op 13 mei probeerden gewapende ontvoerders de dochter en kleinzoon van Pierre Noizat, CEO van het Franse platform Paymium, in een busje te trekken. De aanval mislukte doordat de dochter zich wist te verweren en een wapen afpakte.
- Eerder, op 3 mei, werd de vader van een crypto-ondernemer dagenlang vastgehouden in Parijs. De daders eisten 7 miljoen euro.
- In januari werd David Balland, mede-oprichter van Ledger, midden in de nacht uit zijn huis gehaald en pas na een politieactie weer vrijgelaten.
Criminelen zoeken hun slachtoffers online
Volgens Jameson Lopp, een bekende Bitcoin-beveiliger, zijn er wereldwijd al meer dan 150 ontvoeringen of overvallen met een cryptolink geregistreerd sinds 2014. Alleen dit jaar zijn dat er al 23. Vaak gaat het om rijke investeerders die hun luxe levensstijl openlijk delen op social media.
Lopp’s advies? Doe geen peer-to-peer deals met onbekenden, vermijd opscheppen over je portfolio en laat je niet herkennen aan crypto-merch. Criminelen zoeken niet lang — ze zoeken slim.
Frankrijk zet eerste stap, wie volgt?
De Franse overheid is de eerste in Europa die expliciet inzet op bescherming van crypto-investeerders. Een logische stap, gezien de miljoenen die tegenwoordig in cold wallets staan. Maar of andere landen dit voorbeeld volgen? Dat is nog afwachten.