Durov weigert EU-censuur: “Vrijheid of niks”

Telegram-oprichter Pavel Durov heeft een verzoek van een EU-land naast zich neergelegd om politieke content op zijn platform te censureren. De timing? Vlak voor de presidentsverkiezingen in Roemenië op 18 mei. Volgens Durov wilde het betreffende land — waar hij subtiel naar hintte met een baguette-emoji, waarschijnlijk Frankrijk — dat Telegram conservatieve stemmen zou weren. Zijn antwoord: nee.
“Je kunt geen verkiezingsbemoeienis bestrijden door zelf de verkiezingen te beïnvloeden,” schreef Durov. “Of je hebt vrijheid van meningsuiting, of je hebt het niet.”
Zijn standpunt sluit naadloos aan bij hoe de crypto-community hem ziet: als iemand die vrijheid van expressie en digitale autonomie hoog in het vaandel heeft.
Arrestatie zorgt voor ophef
De zaak kreeg extra lading doordat Durov in augustus 2024 werd opgepakt in Frankrijk. De reden werd nooit helemaal duidelijk, maar volgens critici — waaronder veel prominente namen uit de cryptowereld — was het niets minder dan een poging om druk op hem uit te oefenen.
Frankrijks president Macron ontkende politieke motieven, maar dat maakte weinig indruk. Rumble-CEO Chris Pavlovski verliet zelfs de EU na soortgelijke bedreigingen. Volgens hem probeert de Franse overheid platforms zoals Rumble en Telegram te dwingen tot censuur.
“Je kunt oprichters niet verantwoordelijk houden voor wat gebruikers zeggen, en tegelijk beweren dat je voor vrije meningsuiting staat,” zei Mert Mumtaz van Helius Labs.
Telegram blijft bij eigen koers
Telegram werkt mee aan legitieme verzoeken van justitie, zegt Durov, en heeft daar zelfs een juridisch contactpunt in Frankrijk voor. Toch besloot de Franse overheid dat te negeren en direct een arrestatiebevel uit te vaardigen. Dat leidde tot zorgen over machtsmisbruik en politieke druk achter de schermen.
Voor Durov is de keuze helder: Telegram is er niet om regeringen te pleasen, maar om mensen een vrij communicatiekanaal te bieden. En daar wijkt hij niet vanaf — zelfs als dat hem zijn vrijheid kost.