Duitse politie rolt crypto-witwasdienst op na megahack Bybit

In Duitsland heeft de politie voor ruim 34 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen van eXch, een schimmig platform dat werd gebruikt om gestolen crypto wit te wassen. Een flink deel van dat geld zou afkomstig zijn van de beruchte Bybit-hack, waarbij 1,4 miljard dollar verdween.
Snel en stil witwassen
Het platform eXch stond bekend als een zogeheten ‘crypto-swappingdienst’ — een plek waar gebruikers snel en zonder controle crypto konden omwisselen. Geen identiteitscontrole, geen anti-witwasbeleid. Handig dus voor criminelen die hun sporen willen wissen.
Sinds 2014 verwerkte eXch naar schatting bijna 2 miljard dollar aan transacties. Daar zaten volgens justitie ook fondsen tussen van ‘criminele oorsprong’, waaronder de opbrengst van hacks en phishingcampagnes.
Bybit-hack en de rol van Lazarus
Na de hack op crypto-exchange Bybit op 21 februari 2025 werd al snel duidelijk dat eXch een sleutelrol speelde bij het doorsluizen van een deel van het gestolen geld. Volgens blockchainonderzoeker ZachXBT gebruikte de Noord-Koreaanse Lazarus Group het platform om 5.000 ETH wit te wassen. Via eXch werden de fondsen naar Bitcoin omgezet en verder verspreid via Chainflip, een tool die crypto over blockchains heen kan verplaatsen.
Maar daar bleef het niet bij. eXch dook ook op in onderzoeken naar andere hacks, zoals die op Multisig, FixedFloat en Genesis. Bovendien zou het jarenlang phishing-wallets ongemoeid hebben gelaten, ondanks duidelijke meldingen.
eXch trekt zelf de stekker eruit
Na de ophef rond de Bybit-hack ontkende eXch in eerste instantie elke betrokkenheid. Toch kondigde het platform kort daarna aan ermee te stoppen. In een bericht op Bitcoin Talk gaven ze aan zich niet meer welkom te voelen en geen zin te hebben in een kat-en-muisspel met de opsporingsdiensten.
Dat besluit kwam te laat: op 9 mei maakten het Bundeskriminalamt (BKA) en de openbaar aanklager in Frankfurt bekend dat het platform uit de lucht is gehaald. Naast crypto werd ook de serverinfrastructuur in beslag genomen, inclusief acht terabyte aan data.
Wat dit betekent voor crypto-investeerders
Volgens hoofdofficier Benjamin Krause laat deze zaak zien hoe belangrijk het is om op te treden tegen ‘snelle en anonieme witwasroutes’. Vooral zogeheten swapdiensten en crypto-mixers zijn populair in de onderwereld om gestolen geld onvindbaar te maken.
Voor legitieme gebruikers van crypto is dit een wake-upcall: platforms zonder toezicht en controle brengen grote risico’s met zich mee. Niet alleen juridisch, maar ook financieel — want als zo’n platform offline gaat, ben je je geld kwijt.