Telegram trekt stekker uit gigantische Chinese cryptomarktplaats

Een van de grootste illegale cryptomarktplaatsen ooit is uit de lucht gehaald. Het Chinese platform Haowang Guarantee – dat jarenlang via Telegram opereerde – stopt per direct na een massale schoonmaakactie van het berichtenplatform.
Telegram verwijderde op 13 mei duizenden accounts en groepen die gelinkt waren aan Haowang, voorheen bekend als Huione Guarantee. Volgens Telegram overtrad het platform structureel de regels, met activiteiten zoals witwassen, fraude en verkoop van gestolen gegevens.
“Sinds al onze kanalen en groepen zijn geblokkeerd, stoppen we met alle activiteiten,” meldde Haowang op zijn website.
De impact is groot: Haowang werd gezien als het zenuwcentrum van een miljardenindustrie in digitale oplichting. Volgens blockchain-analysebedrijf Elliptic liep er zo’n $27 miljard aan verdachte transacties via het platform, vooral in de stablecoin Tether (USDT). De bredere Huione Group, waar Haowang onderdeel van was, zou in totaal zelfs meer dan $98 miljard hebben verwerkt.
Wat gebeurde er op Haowang?
De marktplaats bood alles wat online criminelen nodig hebben: witwasdiensten, valse identiteiten, deepfake-software, telecomapparatuur, gestolen persoonsgegevens en zelfs fysieke middelen om medewerkers van fraudecallcenters onder controle te houden.
Elliptic noemt het uit de lucht halen van Haowang een “megaklap” voor de internationale scamindustrie.
“Deze marktplaats was een spil in wereldwijde oplichtingsnetwerken. Dat dit nu offline is, maakt een groot verschil voor slachtoffers wereldwijd,” aldus Elliptic-oprichter Tom Robinson.
De Amerikaanse toezichthouder FinCEN had Haowang kort daarvoor al officieel aangemerkt als witwasorganisatie. Daardoor werd het platform verbannen uit het Amerikaanse financiële systeem.
Nieuwe speler duikt alweer op
Maar terwijl Haowang verdwijnt, komt een nieuwe naam in beeld: Xinbi Guarantee. Ook deze draait via Telegram en wordt inmiddels ook in verband gebracht met miljarden aan cryptotransacties. Volgens Elliptic is er al zeker $8,4 miljard doorheen gegaan, al ligt het echte bedrag vermoedelijk een stuk hoger.
Xinbi is gelinkt aan een Amerikaans bedrijf in Colorado dat inmiddels als ‘in gebreke’ staat geregistreerd.
Wat opvalt: deze netwerken maken gebruik van een soort ondergronds banksysteem dat draait op stablecoins. Criminelen verplaatsen razendsnel geld buiten het traditionele bankcircuit om. En hoewel Haowang nu offline is, lijkt er al een opvolger klaar te staan.