Oprichter Thodex blijft vastzitten ondanks juridische meevaller
Faruk Fatih Ozer, de oprichter van de omstreden Turkse cryptobeurs Thodex, blijft achter tralies, ondanks een gedeeltelijke juridische overwinning. Een rechtbank in Istanbul liet de aanklachten wegens georganiseerde misdaad vallen, maar handhaaft de veroordeling voor fraude. Zijn juridische team grijpt dit aan om te blijven strijden voor strafvermindering.
Van cryptomiljonair naar veroordeelde fraudeur
Ozer werd in september 2023 veroordeeld tot een onvoorstelbare gevangenisstraf van 11.196 jaar. Hij zou ruim 400.000 investeerders hebben opgelicht voor een totaalbedrag van $2 miljard. Zijn advocaten stellen echter dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen en blijven pleiten voor herziening van de zaak.
Volgens zijn raadsman Sevgi Eraslan toont de recente uitspraak aan dat elke aanklacht apart moet worden beoordeeld.
“Niemand kan schuldig worden verklaard voordat de rechter definitief uitspraak heeft gedaan,” aldus Eraslan.
Het Thodex-schandaal: van succes naar nachtmerrie
Thodex was ooit een van de grootste cryptobeurzen van Turkije, met een dagelijks handelsvolume van meer dan $1 miljard. Maar in april 2021 ging het mis: het platform stopte abrupt met handelen, waardoor 391.000 gebruikers niet meer bij hun geld konden. Kort daarna dook Ozer onder en bleek hij Turkije te hebben verlaten.
De internationale opsporingsdienst Interpol gaf een Red Notice uit en na een klopjacht van 16 maanden werd Ozer in Albanië gearresteerd. In april 2023 werd hij uitgeleverd aan Turkije en aangeklaagd voor fraude, witwassen en het leiden van een criminele organisatie.
Hoeveel geld is er echt verdwenen?
Aanvankelijk werd gedacht dat investeerders voor $2 miljard waren opgelicht. Later stelde het Openbaar Ministerie dat de daadwerkelijke schade rond de 356 miljoen lira lag, toen ter waarde van $43 miljoen. Door inflatie zou dat bedrag nu nog maar $13 miljoen zijn.
Ozer zelf ontkent oplichting en zegt dat Thodex simpelweg is ingestort door mismanagement. Toch blijft hij voorlopig vastzitten. Zijn advocaten blijven vechten voor strafvermindering, maar voorlopig lijkt er weinig kans op een snelle vrijlating.
Het Thodex-schandaal blijft een van de grootste crypto-oplichtingszaken uit de geschiedenis. En hoewel Ozer’s straf pas in het jaar 13.221 afloopt, is de zaak nog lang niet ten einde.