Treasure DAO moet terug naar de tekentafel om te overleven

Treasure DAO, bekend van het MAGIC-token en Web3-gamingprojecten, zit in zwaar weer. Met een leeglopende kas en een koers die blijft dalen, neemt het platform drastische maatregelen om overeind te blijven.
John Patten, een van de oorspronkelijke drijvende krachten achter het project, is terug op het toneel. In een recente video op X legt hij uit waarom hij het heft weer in handen neemt:
“We moeten nú keuzes maken. Anders redden we het niet.”
Kosten omlaag, focus omhoog
Treasure DAO brandde jaarlijks ruim 8 miljoen dollar op. Dat tempo moest omlaag. Daarom zijn er inmiddels 15 teamleden vertrokken en stopt de organisatie met het ondersteunen van externe gameontwikkelaars. Ook de eigen blockchain, de Treasure Chain, wordt stopgezet.
Volgens Patten draait het vanaf nu om focus. Treasure DAO gaat zich beperken tot vier projecten: de Treasure Marketplace, Bridgeworld, Smolworld en een nieuwe AI-oplossing voor schaalbare toepassingen. Deze vier moeten niet alleen waarde leveren aan gebruikers, maar ook inkomsten opleveren voor de DAO.
“We hoeven niet alles te doen,” zegt Patten.
“We moeten vooral dingen doen die werken en waarde opleveren. Voor de community, maar óók voor het voortbestaan van de DAO.”
Nog één troef: slapend geld bij Flowdesk
Een belangrijke zet om de levensduur van het project te verlengen, is het terughalen van 785.000 dollar die nog bij market maker Flowdesk ligt. Als die cash terugkomt in de DAO-treasury, kan Treasure DAO het volhouden tot februari 2026. Zonder dat geld is het geld al rond december op.
De kas bevat op dit moment zo’n 2,4 miljoen dollar in stablecoins. Daarbovenop liggen er nog 22 miljoen MAGIC-tokens in het ecosysteemfonds, maar die zijn op dit moment ook nog maar zo’n 2,3 miljoen dollar waard. En de koers van MAGIC daalt: in de afgelopen 24 uur ging er ruim 16% vanaf. Sinds de piek in 2022 is de token zelfs 98% in waarde gezakt.
Van Web3-ambitie naar realiteit
Treasure DAO werd in 2021 gelanceerd als springplank voor Web3-games, met infrastructuur en advies voor ontwikkelaars. Maar een schaalbaar businessmodel bleef uit. Sinds de Arbitrum-airdrop van maart 2023 is er nauwelijks groei geweest.
Patten is daar nu helder over:
“We hebben te veel geprobeerd, zonder duidelijke richting. Dat verandert nu.”
De komende tijd draait alles om overleven. Minder projecten, minder kosten – en hopen dat MAGIC zijn waarde behoudt.