Strengere Controle op de Italiaanse Cryptomarkt
De Italiaanse overheid verhoogt het toezicht op de cryptomarkt om te voldoen aan de Europese MiCA-regelgeving. Deze regels brengen boetes met zich mee van 5.000 tot 5 miljoen euro voor marktmanipulatie en andere financiële misdrijven.
Nieuwe Regels voor de Cryptomarkt
Met de nieuwe wetgeving gaat Italië strenger toezien op digitale activamarkten om handel met voorkennis en marktmanipulatie te bestrijden. De hoogte van de boetes hangt af van de ernst van de overtreding.
Impact van MiCA-regelgeving
Het MiCA-regelgevingskader, dat in 2022 werd ingevoerd, dwingt blockchain bedrijven om moeilijke keuzes te maken. Gedecentraliseerde financiële protocollen (DeFi) moeten kiezen tussen volledige decentralisatie of naleving van anti-witwas- en klantidentificatieregels.
Volledig gedecentraliseerde netwerken hoeven niet te voldoen aan de MiCA-rapportagevereisten. Maar door het gebruik van stichtingen en andere tussenpersonen kunnen deze protocollen in strijd zijn met MiCA’s definitie van decentralisatie. Dit betekent dat DeFi-protocollen ofwel volledig moeten decentraliseren of gebruikers moeten laten verifiëren.
Aanpassingen door Binance en Uphold
Binance heeft Europese klanten geïnformeerd over de overstap naar een model waarbij stablecoins geautoriseerd of niet-geautoriseerd worden. Dit is in lijn met MiCA. Binance beperkt de beschikbaarheid van bepaalde producten voor Europese gebruikers, maar delist deze stablecoins niet van de spotmarkten.
Ook Uphold past zich aan de EU-regels aan en kondigde het delisten van zes stablecoins aan, waaronder Tether (USDT), Frax Protocol (FRAX), Pax Dollar (USDP), Dai (DAI), TrueUSD (TUSD) en Gemini Dollar (GUSD).
Stablecoins: Toekomst van Fiat?
Ondanks de strengere regelgeving in Europa, geloven veel experts in de toekomst van stablecoins. Ze denken dat stablecoins schuldencrisissen kunnen voorkomen die ontstaan door overmatige fiat-valuta’s. Paul Ryan, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, stelt dat stablecoins tekorten in de Amerikaanse economie kunnen verminderen veroorzaakt door de schuldbeladen dollar.
Jeremy Allaire, CEO van stablecoin-uitgever Circle, is ook optimistisch. Hij verwacht dat stablecoins binnen tien jaar 10% van de geldvoorraad zullen uitmaken.
Met deze strengere regels wil Italië marktmisbruik aanpakken en financiële misdrijven voorkomen, terwijl de cryptomarkt zich blijft aanpassen aan de steeds strenger wordende Europese regelgeving.