Criminelen jagen op crypto in Parijs — maar vergeten één belangrijk detail

In Parijs is crypto letterlijk gevaarlijk terrein geworden. Twee familieleden van prominente cryptoprofessionals werden deze maand doelwit van gewelddadige ontvoeringspogingen. De vermoedelijke daders? Criminele bendes die nog steeds denken dat crypto niet te traceren is.
Crypto ontvoeringen: booming in de verkeerde hoofden
Chainalysis-topman Jonathan Levin snapt waarom dit soort aanvallen toenemen.
“Sommige criminelen hebben blijkbaar nog niet door dat cryptotransacties wél te volgen zijn,” zei hij tijdens de Consensus-conferentie.
“Ze denken dat het anoniem is, en dat maakt ze roekeloos.”
Maar de werkelijkheid is anders. Ransombetalingen en gestolen crypto worden steeds vaker opgespoord, en dat leidt tot arrestaties — veel arrestaties.
“Justitie boekt successen. Die boodschap moet duidelijker worden: crypto is geen vrijbrief voor misdaad.”
Ontvoeringen in Parijs: familie als doelwit
Op 13 mei probeerden drie mannen de dochter en kleinzoon van Pierre Noizat, CEO van Paymium, te ontvoeren. Nog geen twee weken eerder werd de vader van een andere crypto-ondernemer bevrijd na dagenlange gijzeling. De kidnappers eisten 7 miljoen euro losgeld.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels alarm geslagen en gesprekken gevoerd met mensen uit de crypto-industrie. Want de zorgen zijn echt — en groeiende.
Offline aanvallen: een vergeten risico
Veel crypto-investeerders richten zich op digitale beveiliging: veilige wallets, twee-factor-authenticatie, seed phrases goed opgeborgen. Maar wat als het gevaar gewoon voor je deur staat?
Volgens gegevens van Casa-oprichter Jameson Lopp zijn er dit jaar al minstens 22 fysieke crypto-overvallen geweest — van bedreigingen tot echte gijzelingen. In werkelijkheid ligt het aantal waarschijnlijk hoger: veel slachtoffers praten er niet over uit angst voor herhaling.
Zelfs bekende figuren zijn niet veilig. In maart werd livestreamer Amouranth thuis overvallen door gewapende mannen die haar crypto-wallets wilden buitmaken. De politie pakte vier verdachten op.
Crypto-roof blijkt zelden succesvol
Volgens Levin verdienen criminelen amper iets aan dit soort aanvallen. De meeste betalingen zijn traceerbaar en in sommige gevallen zelfs terug te halen.
“De echte winst zit niet in het geld, maar in het oppakken van de daders,” zegt hij.
“En vaak komen we via de daders ook uit bij de criminele netwerken daarachter.”
Wat kun je zelf doen?
Volgens Levin ligt de eerste stap bij jezelf.
“Denk goed na over wat je online deelt,” waarschuwt hij.
Grote winsten, luxe levensstijl of persoonlijke informatie kunnen je onbedoeld tot doelwit maken.
De boodschap aan crypto-investeerders is duidelijk: beveiliging gaat verder dan alleen je wallet. Bescherm ook je offline leven — voordat iemand anders zich erin mengt.