OmegaPro belooft gouden bergen, maar blijkt megafraude van $650 miljoen

Twee mannen zijn in de VS aangeklaagd voor hun rol in het oplichten van duizenden beleggers via het cryptoproject OmegaPro. Het platform beloofde spectaculaire rendementen, maar draaide uit op een van de grootste crypto-oplichtingszaken van de afgelopen jaren.
300% winst? In werkelijkheid raakte je alles kwijt
OmegaPro presenteerde zich tussen 2019 en 2023 als een investeringsplatform waar je via speciale pakketten kon instappen. Met behulp van “toptraders” zou jouw inleg in forexmarkten worden beheerd, goed voor 300% rendement binnen 16 maanden. Maar dat bleek één grote illusie.
De Amerikaanse justitie stelt dat Michael Shannon Sims en Juan Carlos Reynoso, twee sleutelfiguren binnen OmegaPro, het vertrouwen van beleggers misbruikten. Ze gebruikten cryptomarketingtrucs, gaven dure feesten, en lieten het logo van het bedrijf zelfs op de Burj Khalifa in Dubai projecteren om geloofwaardigheid te wekken.
Geen uitbetalingen, wel luxe levensstijl
Beleggers moesten hun ‘pakketten’ kopen met crypto. Zodra hun geld binnen was, verdween het spoorloos. In 2023 beweerde OmegaPro dat het slachtoffer was van een netwerkhack en dat de fondsen waren overgezet naar een zogenaamd veilig alternatief: Broker Group. Maar ook daar bleef uitbetaling uit.
Ondertussen pronkten de oprichters op social media met luxe vakanties, dure auto’s en designerkleding, wat volgens justitie bewust werd ingezet om mensen te overtuigen van de ‘succesvolle’ status van het bedrijf.
Zware aanklachten en miljoenen verdwenen
Beide verdachten riskeren tot 40 jaar cel voor onder meer fraude en witwassen. In totaal zou er meer dan 650 miljoen dollar zijn buitgemaakt. Eerder werd ook medeoprichter Andreas Szakacs gearresteerd in Turkije, die wordt verdacht van het verduisteren van nog eens 4 miljard dollar via OmegaPro.
Wat betekent dit voor jou?
OmegaPro is een harde wake-upcall voor iedereen die met crypto belegt. Glimmende beloftes, snelle winsten en gelikte marketing zijn geen garantie voor betrouwbaarheid. Blijf kritisch, doe je eigen onderzoek en wees op je hoede bij projecten die vooral luxe uitstralen maar weinig transparantie bieden. Zeker als de rendementen te mooi lijken om waar te zijn.