Nieuwe EU-sancties: Wat Betekent Dit voor Crypto Bedrijven?
Europese crypto bedrijven moeten hun aandacht richten op Rusland. Dit is het resultaat van de 14e reeks sancties die de Raad van de Europese Unie deze week heeft aangenomen vanwege de invasie van Oekraïne in 2022.
Het nieuwe sanctiepakket richt zich vooral op industriële en financiële banden met Rusland. Zo is het nu verboden voor EU-havens om Russisch vloeibaar aardgas door te verkopen en mogen Europese banken geen verbinding maken met het Russische financiële overboekingssysteem.
Impact op Crypto
Voor de crypto sector betekent dit dat platforms geen transacties mogen faciliteren voor bedrijven die Rusland helpen om zijn wapenvoorraden en militaire technologie aan te vullen. De lijst van doelwitten is uitgebreid naar meer dan 2.200 entiteiten, meldt Reuters.
“Dit vraagt om extra due diligence,” zegt Isabella Chase,
senior beleidsadviseur bij blockchain intelligence bedrijf TRM Labs. Crypto bedrijven moeten precies weten welke bedrijven betrokken zijn bij het ondersteunen van het Russische leger. Ze moeten inzicht hebben in wapennetwerken en ook niet-EU crypto dienstverleners die de fondsenstromen faciliteren, kennen.
Hoewel dit sanctiepakket voortbouwt op eerdere maatregelen, is het zwaarder omdat de EU in mei nieuwe wetten heeft aangenomen die het schenden van EU-sancties strafbaar stellen.
Reisregel en Meer
Sinds de invasie van Oekraïne heeft de EU verschillende stappen ondernomen om de rol van crypto in de sancties tegen Rusland te benadrukken. In april 2022 verbood het vijfde sanctiepakket waardevolle crypto-diensten aan Rusland. In oktober 2022 verbood de achtste ronde van sancties alle crypto diensten, ongeacht de waarde.
De nieuwe regels komen op een moment dat de Europese crypto industrie zich voorbereidt op een vloedgolf aan regelgeving over stablecoins, platformlicenties en anti-witwasmaatregelen. De zogenaamde Reisregel vereist bijvoorbeeld dat crypto platforms informatie verzamelen over de zenders en ontvangers van crypto transacties. Deze regel wordt eind dit jaar van kracht, samen met de uitgebreide Markets in Crypto-Assets regelgeving.
Daarnaast is de Anti-Witwasverordening onlangs in de wet opgenomen, wat betekent dat crypto bedrijven strengere maatregelen moeten nemen om illegale financiering te voorkomen.
“Bedrijven gaan door een enorme compliance-upgrade,” zegt Chase.
“Ze werken aan bredere maatregelen tegen financiële criminaliteit.”
Voor de Nederlandse crypto investeerder is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen. De regelgeving verandert snel en kan directe invloed hebben op jouw investeringen en de manier waarop je crypto gebruikt.
Blijf geïnformeerd, handel verantwoord en zorg dat je altijd weet wat er speelt in de wereld van crypto en regelgeving.