Tornado Cash-oprichter Roman Storm staat binnenkort voor de rechter – maar houdt zijn strategie geheim

Roman Storm, mede-oprichter van Tornado Cash, moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechter in New York. Op 14 juli begint zijn strafproces, waarin hij wordt beschuldigd van witwassen, het runnen van een illegale geldtransferservice en het schenden van Amerikaanse sanctiewetgeving. Toch blijft Storm vaag over een belangrijke vraag: gaat hij zelf spreken in de rechtszaal?
In een interview met Crypto in America liet hij weten dat zijn advocaten zich voorbereiden op een stevig verweer, vooral tegen de beschuldigingen dat hij persoonlijk zou hebben verdiend aan crimineel geld dat via Tornado Cash werd gemixt. Of hij zelf het woord neemt, is nog onduidelijk.
“Ik weet het nog niet. Misschien wel, misschien niet,” zei Storm.
Tornado Cash en de beschuldigingen
Tornado Cash is een zogenaamde ‘mixer’ waarmee gebruikers cryptotransacties kunnen verhullen door ze te combineren met andere transacties. Die techniek wordt vaak ingezet om privacy te verbeteren, maar volgens de Amerikaanse autoriteiten is het ook een hulpmiddel geweest voor cybercriminelen.
De Amerikaanse overheid linkt Tornado Cash aan de beruchte Lazarus Group, een hackerscollectief uit Noord-Korea dat verantwoordelijk zou zijn voor miljarden aan gestolen crypto. Storm werd in 2023 aangeklaagd, een jaar nadat de Amerikaanse overheid sancties oplegde aan het platform.
Ook andere oprichters van Tornado Cash zijn in het vizier. Roman Semenov is nog altijd spoorloos. Alexey Pertsev, de Nederlander die meewerkte aan het protocol, werd eerder dit jaar in Nederland veroordeeld tot ruim vijf jaar cel voor witwassen.
Grote steun uit de crypto-community
Ondanks de zware aanklacht krijgt Storm opvallend veel steun uit de cryptowereld. Grote namen als Ethereum-oprichter Vitalik Buterin, investeerder Matt Huang (Paradigm) en de Ethereum Foundation hebben samen ruim $750.000 bijgedragen aan zijn juridische verdediging.
Storm noemt de afgelopen periode “mentaal slopend”.
“Je gelooft dat het allemaal een misverstand is, dat er gezond verstand zal zegevieren. Maar ondertussen staat je leven volledig op z’n kop. Ik zal tijd nodig hebben om weer terug te keren naar wat ik echt leuk vind.”
Wat staat er op het spel?
De zaak tegen Roman Storm wordt door velen gezien als een test: hoever mogen ontwikkelaars gaan in het bouwen van privacytools, zonder in botsing te komen met de wet? Storms proces raakt daarmee niet alleen hemzelf, maar ook bredere discussies over open source, financiële vrijheid en de rol van regelgeving binnen crypto.
Of hij straks zelf het woord zal voeren, blijft voorlopig onduidelijk. Maar de ogen van de internationale cryptowereld zijn in elk geval op New York gericht.