Centrale banken duiken in crypto: zo testen ze slimme contracten

Wat als centrale banken in de toekomst razendsnel hun rentebeleid kunnen aanpassen via een paar klikken op de blockchain? Klinkt futuristisch, maar het gebeurt al – in de vorm van een proefproject dat Project Pine heet.
Een digitaal gereedschap voor monetair beleid
De New Yorkse centrale bank en het BIS Innovation Hub in Zwitserland werken aan iets bijzonders: een toolkit waarmee centrale banken hun beleid kunnen uitvoeren met smart contracts. Dat zijn programmeerbare contracten op de blockchain die automatisch worden uitgevoerd als bepaalde voorwaarden zijn vervuld.
In hun experiment lieten ze zien hoe zo’n slim contract direct kon inspelen op marktschommelingen. Denk aan:
- Het aanpassen van regels voor onderpand (collateral);
- Het ruilen van illiquide activa tegen liquide;
- Het verhogen of verlagen van rentes op reserves.
En dat allemaal binnen tien minuten.
Waarom dit interessant is voor crypto-investeerders
De test maakt duidelijk dat overheden en centrale banken serieus kijken naar technologie uit de cryptowereld. Tokenization – het digitaal representeren van traditionele activa als tokens – kan straks een sleutelrol spelen in het financiële systeem.
De test werd uitgevoerd met behulp van Ethereum-standaarden (zoals ERC-20) en een toegangscontrolelaag. Daarmee konden centrale banken precies bepalen wie welke functies mocht gebruiken.
Nog geen revolutie, wél een duidelijke richting
Hoewel het nog om een prototype gaat, is de boodschap helder: centrale banken willen sneller kunnen schakelen in crisissituaties. En daarvoor kijken ze naar tools die we vooral kennen uit DeFi (decentrale financiën).
Er zijn nog uitdagingen, vooral op technisch vlak. De huidige infrastructuur van centrale banken is simpelweg niet gebouwd op dit soort flexibiliteit. Maar dat ze ermee testen, zegt genoeg.
De brug tussen TradFi en DeFi
Op Consensus 2025 noemde Joseph Spiro van DTCC Digital Assets stablecoins “perfect” voor realtime onderpandbeheer. Daarmee is nog maar eens bevestigd dat de kloof tussen traditionele financiën en blockchaintechnologie steeds kleiner wordt.