Apple Pauzeert AI-Functies in de EU Wegens Strikte Regelgeving
Apple heeft besloten om nieuwe functies zoals Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing voorlopig niet uit te brengen in de Europese Unie. Dit komt door zorgen over de Digital Markets Act (DMA), een wet die grote technologiebedrijven in toom moet houden.
Wat is Apple Intelligence?
Apple Intelligence is de nieuwste AI-upgrade van Apple. Een woordvoerder beschreef het als een verzameling krachtige taal- en diffusiemodellen, samen met een ‘on-device semantische index’ die data over verschillende apps heen verzamelt en analyseert. Dit beïnvloedt onder andere de Siri-stemassistent en andere slimme functies.
Zorgen over privacy en veiligheid
Met iPhone Mirroring kunnen gebruikers hun iPhone bedienen vanaf hun Mac, terwijl SharePlay Screen Sharing FaceTime-gebruikers toestaat om tijdens gesprekken de controle over elkaars scherm over te nemen. Fred Sainz, senior directeur van corporate communications bij Apple, verklaarde tegen The Verge:
“Wij vrezen dat de interoperabiliteitsvereisten van de DMA ons kunnen dwingen compromissen te sluiten die de privacy en gegevensbeveiliging van gebruikers in gevaar brengen.”
Apple is een van de zes bedrijven die door de EU zijn aangemerkt als ‘poortwachters’ vanwege hun machtige marktposities. De andere bedrijven zijn Alphabet, Amazon, ByteDance, Meta en Microsoft. Deze bedrijven bieden samen 22 ‘kernplatformdiensten’ aan en moeten voldoen aan de strenge regels van de DMA, die sinds mei 2023 van kracht is.
De omvang van de EU-markt
De regels voor poortwachters hebben betrekking op interacties met derden, gebruikerscontrole over hun gegevens en de rechten van bedrijven om advertenties op hun platforms te verifiëren. Overtredingen kunnen leiden tot boetes van maximaal 10% van de totale wereldwijde jaaromzet van een bedrijf, of zelfs 20% bij herhaalde overtredingen.
Apple wordt al onderzocht vanwege zijn zakelijke praktijken in de EU. Met 27 lidstaten en een bevolking van 448,4 miljoen is de EU een belangrijke markt die Apple niet zomaar kan negeren.
Door de strenge regelgeving van de Digital Markets Act ziet Apple zich genoodzaakt om nieuwe AI-innovaties in de EU op pauze te zetten. Dit benadrukt de complexe balans die grote technologiebedrijven moeten vinden tussen innovatie en naleving van regelgeving in een grote en diverse markt zoals de EU.