Generatieve AI verbetert cyberbeveiliging bij centrale banken
Steeds meer centrale banken maken gebruik van generatieve AI om hun cyberbeveiliging te versterken. Uit een rapport van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) blijkt dat 71% van de centrale banken deze technologie al gebruikt, en velen van plan zijn om snel te volgen.
De BIS, een instelling met 63 centrale banken en monetaire autoriteiten, vroeg 32 van haar leden naar hun interesse in generatieve AI voor cyberbeveiliging. De resultaten zijn opvallend:
“Meer dan tweederde (71%) van de respondenten gebruikt al generatieve AI, en 26% is van plan dit binnen een tot twee jaar te doen.”
De verwachting is dat alle leden van de BIS generatieve AI zullen inzetten om hun interne cyberbeveiliging te verbeteren. Banken die deze technologie al gebruiken, melden dat het effectiever is in het opsporen van cyberdreigingen dan traditionele tools.
Generatieve AI-tools versnellen niet alleen de responstijd op cyberaanvallen, maar helpen ook bij het detecteren van verdachte trends en anomalieën. De grootste zorg blijft echter de kosten van implementatie.
Het BIS-rapport benadrukt ook:
“Risico’s zoals social engineering, zero-day-aanvallen en ongeautoriseerde gegevensonthulling zijn het meest zorgwekkend.”
Centrale banken geloven dat generatieve AI uiteindelijk routinetaken van cybersecurity-personeel kan overnemen. Dit zou middelen vrijmaken voor andere belangrijke initiatieven.
De BIS-leden omvatten onder andere de centrale banken van Australië, China, Frankrijk, België, Japan, Zuid-Korea, Italië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en India.
Project Agora: De Toekomst van Financiële Tokenisatie
De BIS werkt samen met zeven centrale banken om activa-tokenisatie binnen het monetaire systeem te verkennen, in samenwerking met private financiële instellingen.
Deelnemende landen zijn onder andere Frankrijk, Japan, Zuid-Korea, Mexico, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Dit initiatief, genaamd “Project Agora,” bouwt voort op een door de BIS voorgesteld verenigd grootboekconcept dat een brug slaat tussen getokeniseerde commerciële bankdeposito’s en getokeniseerde wholesale centrale bankgeld.
Door de inzet van generatieve AI en innovatieve projecten zoals Project Agora, tonen centrale banken hun toewijding aan zowel innovatie als veiligheid. Ondanks de uitdagingen zoals kosten en veiligheidsrisico’s, wegen de voordelen zwaar. Met gezamenlijke inspanningen lijkt de toekomst van de financiële sector veelbelovend.