Circle wil naar de beurs, maar praat ook met Ripple en Coinbase over mogelijke overname

Circle, het bedrijf achter stablecoin USDC, staat op een belangrijk keerpunt. Hoewel het nog steeds werkt aan een beursgang van zo’n 5 miljard dollar, voert het tegelijkertijd gesprekken met zowel Ripple als Coinbase over een mogelijke verkoop. Dat blijkt uit bronnen binnen de financiële wereld.
Ripple’s bod afgewezen
Op 30 april deed Ripple een overnamevoorstel ter waarde van 4 à 5 miljard dollar. Circle vond dat te weinig. Ripple wilde deels betalen in XRP, de cryptomunt die het zelf ontwikkelde. Coinbase zou bij een eventuele deal een combinatie van cash en aandelen inzetten.
Verkoop of beursgang?
Circle heeft begin april officieel een IPO-aanvraag gedaan, met als doel om diezelfde maand nog naar de beurs te gaan. Toch liet het bedrijf kort daarna weten dat economische onzekerheid mogelijk tot uitstel zou leiden. Ondanks die aarzeling lijkt het beursplan nog steeds op tafel te liggen – tenzij een overname eerder rondkomt.
Coinbase lijkt sowieso een logische kandidaat: de relatie tussen beide bedrijven gaat terug tot 2018, toen ze samen het Centre Consortium oprichtten om standaarden te ontwikkelen voor stablecoins als USDC.
IPO-klimaat trekt aan
De omstandigheden voor crypto-IPO’s verbeteren weer. De spanningen op de markt, mede veroorzaakt door importtarieven onder het Trump-beleid, zijn aan het afnemen. En dat opent de deur voor bedrijven als Circle, maar ook voor crypto-exchanges als Gemini en Kraken, die hun beursplannen mogelijk in 2025 of 2026 willen realiseren.
Ondertussen klimt Bitcoin richting z’n hoogste koers ooit, en ook altcoins als Ether, Solana en XRP doen het goed. De bredere beursmarkt zit in de lift: de S&P 500 steeg de afgelopen maand met meer dan 15%.
eToro als voorbeeld
Het Israëlische handelsplatform eToro ging op 14 mei naar de beurs en zag zijn aandelenkoers meteen met bijna 30% stijgen. Dat geeft hoop aan andere crypto-bedrijven die een beursgang overwegen.
Wat kun jij hieruit halen?
Of Circle nu kiest voor een IPO of overname: het signaal is duidelijk. Grote partijen zien steeds meer waarde in stablecoins en de infrastructuur eromheen. En dat maakt USDC – ooit een ‘saai’ betaalmiddel – ineens razend interessant. Voor investeerders betekent dit: opletten, want stablecoins spelen steeds vaker een hoofdrol in het cryptospel.