Vanar Chain maakt einde aan verdwenen NFT’s met slimme AI-opslag
Wat als je NFT’s verdwijnen omdat een server platligt? Of als je blockchain-app vastloopt door een storing bij AWS? Vanar Chain komt met een oplossing: Neutron—een nieuwe AI-laag waarmee je bestanden volledig op de blockchain kunt opslaan. Zonder afhankelijk te zijn van grote techreuzen.
Centrale servers blijven zwakke plek
De cryptowereld draait om decentralisatie, maar ironisch genoeg zijn veel onderdelen nog afhankelijk van centrale partijen zoals Amazon Web Services (AWS) en Cloudflare. Als daar iets misgaat, liggen platforms plat en verdwijnen digitale bezittingen tijdelijk of zelfs permanent.
Dat gebeurde recent nog bij grote exchanges zoals Binance en KuCoin na een storing bij AWS. Ook verdwenen er meer dan 20.000 CloneX-NFT’s van het populaire RTFKT-project door een probleem bij Cloudflare. En Nike werd zelfs aangeklaagd omdat gebruikers schade leden na het verdwijnen van hun NFT’s.
Neutron slaat data écht op de blockchain op
Vanar Chain pakt dit probleem aan met Neutron: een AI-gedreven compressielaag voor hun layer-1 blockchain. Die maakt het mogelijk om grote bestanden extreem te verkleinen—tot wel 500 keer kleiner—en ze vervolgens direct op de blockchain te zetten. Geen verwijzingen, geen afhankelijkheid: de data zit er echt ín.
Wat Neutron uniek maakt, is dat het niet alleen de bestandsgrootte verkleint, maar ook de betekenis van de data begrijpt en comprimeert. Dat betekent dat je straks niet alleen een bestand kunt opslaan, maar ook de inhoud kunt controleren en analyseren—volledig onchain.
Vanar zet stap richting echte digitale eigendom
Volgens CEO Jawad Ashraf van Vanar Chain is dit een kantelpunt:
“Wat als je niet alleen een link naar een bestand bezit, maar het bestand zelf, volledig geverifieerd op de blockchain? Dan heb je geen ‘gehoste eigendom’ meer, maar echte, permanente controle.”
En dat maakt volgens hem het verschil:
“Zodra je de data zelf, of zelfs de betekenis van de data, in de blockchain vastlegt, ben je niet langer afhankelijk van een server of provider. Dan heb je écht bezit.”
Wat kun je ermee?
De toepassingen zijn breed. Denk aan:
- AI-modellen met eigen geheugen
- Onvervalsbare documenten voor DeFi-projecten
- Originele bestanden koppelen aan fysieke activa
- Transparante en permanente data voor DAO’s
Ook Matthijs de Vries, CEO van het Nederlandse AI- en blockchainplatform Nuklai, ziet de voordelen:
“Neutron laat ons werken met volledig onchain datastromen. Dat maakt onze AI slimmer, betrouwbaarder en minder afhankelijk van externe partijen.”