Waarom steeds meer beleggers NFT’s zien als digitale kunstvoorraad

In een tijd waarin geld steeds minder waard wordt, zoeken slimme beleggers naar manieren om hun koopkracht te behouden. Volgens experts zoals Raoul Pal liggen de kansen niet bij spaargeld of goud, maar bij digitale bezittingen: crypto en NFT’s.
Digitale bezittingen als bescherming tegen inflatie
Raoul Pal, oprichter van Global Macro Investor en voormalig hedgefondsmanager, is daar stellig over: wie z’n vermogen wil beschermen, moet meer crypto hebben. En niet alleen dat — NFT’s, oftewel digitale kunstwerken die je op de blockchain bezit, worden volgens hem straks nog veel waardevoller.
“NFT’s zijn nu nog spotgoedkoop, maar dat blijft niet zo,” zegt Pal.
Hij ziet digitale kunst als iets dat vooroploopt in het creëren van rijkdom. Een soort moderne kunstcollectie, maar dan digitaal en wereldwijd verhandelbaar.
Waarom rijke én kleine beleggers naar NFT’s kijken
Niet alleen de superrijken stappen in. Volgens analist Nicolai Sondergaard (Nansen) zijn NFT’s voor de elite een logische stap om vermogen te spreiden. Voor kleinere beleggers spelen andere factoren mee: zij hopen op winst, maar worden ook aangetrokken door sterke community’s rondom bepaalde NFT-projecten.
Auteur en blockchainadviseur Anndy Lian ziet toekomst in NFT’s — maar alleen als ze meer worden dan een hype. Digitale eigendomsrechten zullen volgens hem steeds normaler worden, vooral onder jonge, tech-savvy generaties. Maar dan moeten blockchains wel schaalbaarder én veiliger worden.
NFT-markt: van hype naar realiteit
In 2021 beleefde de NFT-markt een piek. Kunstwerk Everydays van Beeple werd verkocht voor 69 miljoen dollar. Inmiddels is de markt flink afgekoeld. De bekende CryptoPunks-collectie staat nu op een floor price van 46 ETH — ver onder het hoogtepunt van 114 ETH.
Toch verwachten kenners dat de markt in 2026 weer opleeft. Na de volgende Bitcoin-piek zouden winsten langzaam doorstromen naar NFT’s. Volgens Yehudah Petscher (CryptoSlam) zal de echte doorbraak pas rond 2030 komen, als technologie als AI, VR en het metaverse verder zijn ontwikkeld — en NFT’s niet alleen kunst zijn, maar ook digitale eigendomsbewijzen van merken of producten.
Conclusie: geen hype, maar strategie
Wie nu instapt, doet dat niet vanwege de hype, maar met een lange adem. NFT’s kunnen — net als crypto — een manier zijn om koopkracht te behouden in een wereld waar fiatgeld steeds minder waard wordt. Maar succes hangt af van timing, technologie en visie.