NFT-miljonair belandt in de problemen met de fiscus

Een Amerikaanse man die miljoenen verdiende met de verkoop van CryptoPunks, heeft schuld bekend aan belastingfraude. Hij gaf ruim 13 miljoen dollar aan NFT-inkomsten niet op bij de belastingdienst en riskeert nu tot zes jaar cel.
Waylon Wilcox (45) uit Pennsylvania verkocht in 2021 en 2022 in totaal 97 CryptoPunks tijdens de piek van de NFT-hype. De opbrengst: zo’n 13 miljoen dollar. Alleen vergat hij één ding — belasting betalen. In plaats van de inkomsten netjes op te geven, hield hij alles stil, wat hem een belastingvoordeel van 3,3 miljoen opleverde.
Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie is dit een van de eerste grote zaken waarbij NFT-handel centraal staat in een belastingzaak. De timing is opvallend: zijn schuldbekentenis kwam vlak voor de jaarlijkse belastingdeadline van 15 april.
Luxe leven, maar geen belasting betalen
In de rechtszaak kwam ook naar voren dat Wilcox’ vriendin op Facebook om donaties vroeg voor haar dochters deelname aan schoonheidswedstrijden — terwijl hij zelf op dat moment miljoenen op zijn wallet had staan. Het contrast kon bijna niet groter.
De Amerikaanse belastingdienst (IRS) benadrukt dat ook bij de verkoop van digitale assets zoals NFT’s gewoon belasting moet worden betaald. Volgens de regels moeten alle winsten of verliezen uit virtuele valuta worden opgegeven, net als bij aandelen.
“Het is belangrijk dat mensen vertrouwen houden in het systeem,” zei een woordvoerder van de IRS.
“Iedereen moet gewoon belasting betalen, ook als het gaat om crypto of NFT’s.”
NFT’s niet meer wat ze waren
Hoewel Wilcox zijn NFT’s verkocht tijdens de hoogtepunten van de markt, zijn de tijden inmiddels veranderd. De hype is flink afgekoeld. Onlangs verkocht iemand nog een CryptoPunk met een verlies van 10 miljoen dollar. Toch blijft de collectie, ontwikkeld door Larva Labs en later overgenomen door Yuga Labs, een van de bekendste NFT-projecten ter wereld.
Wilcox riskeert nu maximaal zes jaar gevangenisstraf, maar zijn bekentenis kan leiden tot strafvermindering.
Voor wie denkt dat NFT-handel een makkelijke manier is om snel rijk te worden: dit verhaal laat zien dat de belastingdienst ook meekijkt — en meerekent.