NFT-handelaar verzwijgt miljoenen en hangt celstraf boven het hoofd

Waylon Wilcox, een 45-jarige trader, kocht en verkocht in totaal 97 CryptoPunks—een van de bekendste NFT-collecties ter wereld. Alleen al in 2021 verdiende hij zo’n 7,4 miljoen dollar aan de verkoop van 62 exemplaren. Een jaar later volgden nog eens 35 CryptoPunks, goed voor 4,9 miljoen dollar extra winst.
Het probleem? Hij gaf niets op aan de belasting. In zijn aangifte vinkte hij simpelweg “nee” aan op de vraag of hij crypto- of NFT-transacties had gedaan. Daardoor betaalde hij ruim 3 miljoen dollar minder belasting dan hij eigenlijk verschuldigd was.
Volgens de Amerikaanse autoriteiten loog hij bewust in zijn aangiftes over 2021 en 2022. Hij heeft schuld bekend en kan nu tot zes jaar gevangenisstraf krijgen, plus een flinke boete. Wanneer zijn straf precies wordt bepaald, is nog niet bekend.
VS voert druk op met nieuwe cryptoregels
De timing van deze zaak is opvallend. De Amerikaanse belastingdienst (IRS) is dit jaar begonnen met strengere regels voor crypto. Sinds januari moeten crypto exchanges zoals Coinbase verplicht alle verkopen en wissels van klanten rapporteren.
Een eerdere poging om ook DeFi-platforms zoals Uniswap te verplichten tot rapportage is op het laatste moment tegengehouden. Toch is duidelijk dat belastingautoriteiten wereldwijd crypto steeds beter in het vizier krijgen.
Volgens experts zou de focus juist moeten liggen op duidelijke regels voor stablecoins en crypto-banken. Daar valt volgens hen meer winst te behalen voor de sector dan met nóg meer belastingregels.
Wat betekent dit voor Nederlandse crypto-investeerders?
In Nederland geldt: winst uit de handel in NFT’s of crypto moet je opgeven. Doe je dat niet, dan riskeer je net als Wilcox problemen met de Belastingdienst. Zeker als je actief handelt, valt dat onder box 1. Bij passief bezit in box 3 liggen de regels anders, maar ook daar geldt: transparantie is key.
De les van dit verhaal? Succes met NFT’s of crypto is mooi, maar zorg dat je belastingaangifte klopt. Want ook in Nederland worden de regels scherper, en de controles strenger.