Web3 past niet in een oud politiek hokje – en dat is juist de kracht

Wat heeft Web3 te maken met communisme? Niet veel, als je het Kevin Owocki vraagt. Toch laaide die discussie op toen Ethereum-oprichter Vitalik Buterin op 1 april een grapje maakte:
“Make Communism Great Again.”
Dat was natuurlijk tongue-in-cheek, maar het zette wel iets in beweging. Want moet blockchain eigenlijk aan een politieke ideologie worden gekoppeld?
Owocki – medeoprichter van Gitcoin en Allo.Capital – vindt van niet.
“Laten we stoppen met 20e-eeuwse termen gebruiken voor 21e-eeuwse technologie,” zei hij tijdens ETH Denver.
Web3 en AI openen volgens hem een compleet nieuw speelveld voor bestuur en samenwerking. Waarom zouden we dat dan blijven bekijken door de bril van kapitalisme, socialisme of communisme?
Tijd voor een andere manier van denken
In plaats van oude politieke structuren kopiëren, pleit Owocki voor iets nieuws: een frisse blik op hoe we beslissingen nemen, samenwerken en macht verdelen in digitale gemeenschappen. En daar komen DAOs om de hoek kijken – Decentralized Autonomous Organizations. Dat zijn digitale organisaties zonder baas, waar regels en stemmen decentraal geregeld zijn via de blockchain.
Maar ook binnen DAOs loert het gevaar van machtsconcentratie. Kleine groepjes kunnen samen stemmen en zo toch de boel sturen – precies wat Web3 níét wil zijn. Om dat tegen te gaan, ontwikkelde Gitcoin een systeem dat ‘cluster matching’ heet. Daarmee wordt herkend wanneer mensen altijd hetzelfde stemmen, en wordt hun invloed automatisch afgezwakt. Komt steun juist uit onverwachte hoek? Dan telt die stem extra mee. Zo stimuleer je samenwerking over sociale grenzen heen.
Mooie idealen, maar de realiteit is weerbarstig
Niet iedereen is overtuigd van de Web3-idealen. Rena O’Brien, medeoprichter van Allo.Capital en directeur bij Gitcoin, vindt dat het tijd is voor een reality check.
“Het idee van één token, één stem? Alsof iedereen gelijk is? Dat is gewoon niet hoe het werkt,” zegt ze.
“We moeten stoppen met ideologische discussies en gaan bouwen.”
Volgens haar zijn de echte problemen praktisch: het is bijvoorbeeld nog onduidelijk of de toekomst van Ethereum ligt in apps, in protocollen, of ergens daartussen. En zolang die basis niet duidelijk is, blijven we hangen in discussies die niets opleveren.
Owocki begrijpt die kritiek, maar ziet het anders. Volgens hem staan DAOs pas aan het begin van hun ontwikkeling.
“Kijk naar bedrijven: de BV bestaat al tientallen jaren, corporaties al honderden. DAOs zijn net begonnen. Geef het de tijd.”
Conclusie
Web3 hoeft niet in een politiek hokje te passen – het biedt juist de kans om iets heel nieuws te bouwen. Maar dan moeten we wel loskomen van oude denkwijzen. Geen links of rechts, geen communisme of kapitalisme, maar een eigen route. De tools liggen op tafel. Nu is het aan ons om ze goed te gebruiken.