CFPB stapt opzij: wie bepaalt straks de cryptoregels in de VS?

De Amerikaanse toezichthouder Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) trekt zich langzaam maar zeker terug uit de wereld van cryptoregulering. En dat opent de deur voor andere partijen – met name de Securities and Exchange Commission (SEC) en lokale toezichthouders zoals die in New York en Californië.
Volgens jurist Ethan Ostroff, partner bij advocatenkantoor Troutman Pepper Locke, komt dat vooral door de koers van de huidige Amerikaanse regering.
“De CFPB doet een stap terug. Andere toezichthouders pakken nu de ruimte,” zegt hij.
Staten pakken door
Staten in de VS hebben de wettelijke ruimte om een deel van de taken van de CFPB over te nemen. En dat gebeurt ook. De New York Department of Financial Services (NYDFS) en de California Department of Financial Protection and Innovation (DFPI) worden steeds actiever op het gebied van crypto. Vooral New York staat bekend om zijn strenge, maar duidelijke beleid – met als bekend voorbeeld de BitLicense.
Toch betekent dit niet dat de CFPB helemaal van het toneel verdwijnt. Bepaalde verantwoordelijkheden zijn wettelijk vastgelegd en kunnen alleen worden aangepast via het Congres. Dat is in de VS een taai en traag proces.
Politieke koerswijziging
De verschuiving heeft alles te maken met de bredere plannen van de Trump-regering om het overheidsapparaat kleiner te maken. Onder leiding van Russell Vought – sinds februari 2025 de nieuwe baas van de CFPB – zijn de budgetten flink gekort en is het beleid sterk afgeschaald.
Niet iedereen is daar blij mee. Senator Elizabeth Warren, mede-oprichter van de CFPB, liet in stevige bewoordingen van zich horen. Ze noemde Elon Musk – die nauwe banden heeft met de regering – zelfs een “bankrover” en beschuldigde de regering ervan consumentenbescherming bewust af te breken.
Toch is de werkelijkheid juridisch gezien wat weerbarstiger: de CFPB kan niet zomaar worden afgeschaft zonder goedkeuring van het Congres. Maar met minder budget en minder slagkracht, is de impact van de instantie voorlopig flink beperkt.
Wat betekent dit voor crypto-investeerders?
Voor wie actief is in de cryptowereld verandert er iets belangrijks: de focus verschuift. Waar voorheen de CFPB zich nog met bepaalde consumentenbeschermingen rondom crypto bezighield, ligt die taak nu steeds meer bij de SEC en bij staten als New York en Californië.
Dat betekent: meer regionale verschillen, mogelijk strengere eisen – maar ook duidelijker regels, afhankelijk van waar je gevestigd bent of opereert.
Voor Nederlandse investeerders of bedrijven die actief zijn in de VS of plannen hebben daar, is het dus zaak goed op te letten welke partij het voortouw neemt in welke staat.