Hyperliquid onder vuur, maar DEX’en blijven marktaandeel pakken

Gedecentraliseerde exchanges (DEX’en) zitten flink in de lift. Zelfs een miljoenenhack op Hyperliquid weerhoudt gebruikers er niet van om massaal te kiezen voor platforms zonder tussenpartij.
In maart wist een slimme handelaar via het relatief nieuwe Hyperliquid ruim 6 miljoen dollar winst te maken met een obscure memecoin: Jelly my Jelly (JELLY). Hij gebruikte daarvoor een technische truc die inspeelde op hoe het platform omgaat met liquidaties bij flinke prijsschommelingen.
Een slimme truc met grote impact
De onbekende whale opende miljoenen aan long- én shortposities in JELLY. Toen de koers van de memecoin ineens met 400% steeg, kon de shortpositie niet direct worden geliquideerd door z’n omvang. In plaats daarvan kwam die in een apart systeem terecht dat grote posities automatisch afwikkelt: de Hyperliquidity Provider Vault (HLP).
Het resultaat? Meer dan 6 miljoen dollar winst voor de whale — en een flinke deuk in het vertrouwen in Hyperliquid.
Gedecentraliseerd… tot er iets misgaat
Hoewel Hyperliquid zichzelf profileert als een DEX, greep het platform snel in. De handel in JELLY werd stopgezet en de token werd helemaal verwijderd. Volgens Hyperliquid ging het om “verdachte marktactiviteit”.
Niet iedereen was blij met dat besluit. Kritiek volgde al snel, omdat zo’n maatregel toch erg lijkt op de werkwijze van gecentraliseerde exchanges — precies waar DEX’en zich juist van proberen te onderscheiden.
Volgens analisten kan deze aanpak beleggers afschrikken. Want hoe betrouwbaar is een platform dat zelf kan ingrijpen wanneer dat uitkomt?
DEX’en zijn in opmars
Toch houdt de opmars van Hyperliquid niet op. Het is inmiddels de achtste grootste beurs voor perpetual futures, en laat bekende namen als Kraken en BitMEX al achter zich.
Dagelijks staat er meer dan 3 miljard dollar aan open handelsposities uit op het platform. Dat is nog ver verwijderd van de 19 miljard van Binance, maar de groei is niet te negeren.
Bobby Ong van CoinGecko denkt dat de gevestigde partijen zenuwachtig worden. In een recente post op X suggereerde hij zelfs dat sommige CEX’en mogelijk bewust tegen DEX’en opereren om hun marktaandeel te beschermen.
Wat betekent dit voor jou als belegger?
De casus rond Hyperliquid laat vooral zien dat DEX’en volwassen beginnen te worden. Maar met die groei komen ook groeipijntjes. Slimme handelaren proberen systemen te misbruiken, en platforms zoeken naar een balans tussen decentralisatie en controle.
Voor jou als belegger is het dus belangrijk om niet alleen te kijken naar volume en hype, maar ook naar hoe zo’n platform omgaat met problemen. Want bij echte decentralisatie hoort ook dat risico’s eerlijk gedragen worden — door iedereen.