Onenigheid in de VS over crypto-aanpak: de zaak Tornado Cash
Recente ontwikkelingen in de Verenigde Staten tonen een opmerkelijke clash tussen Amerikaanse senatoren en het Ministerie van Justitie over de interpretatie van regels rondom cryptotransacties. Specifiek draait het om de controversiële zaak tegen Roman Storm, mede-oprichter van de cryptocurrency mixer Tornado Cash.
Senatoren Cynthia Lummis en Ron Wyden hebben hun bezorgdheid geuit in een brief aan de Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland. Hun grootste zorg? Als de justitie haar weg vindt in deze zaak, kan dit implicaties hebben die verder reiken dan alleen de cryptowereld. Zelfs internetproviders en postdiensten zouden ineens kunnen vallen onder strenge transactieregels.
De kern van de zaak ligt bij de definitie van geldtransmissie. Volgens de regels, zoals vastgelegd door de Bank Secrecy Act en het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), omvat geldtransmissie het accepteren en doorsturen van valuta en andere betaalmiddelen. Diensten zoals die van Tornado Cash, die geen daadwerkelijke bewaring van cryptomunten bieden, zouden hier normaal buiten moeten vallen. Echter, de interpretatie van het Ministerie van Justitie lijkt hier haaks op te staan, tot frustratie van de senatoren.
De kwestie heeft ook de aandacht getrokken van diverse crypto-voorvechtgroepen. Zij steunen de zaak van Storm met juridische argumenten, die zij in april voorlegden aan de rechtbank van het Zuidelijke District van New York. In maart probeerden Storm’s advocaten de aanklachten tegen hem te laten vallen door te beargumenteren dat zijn service, door de onveranderlijke aard ervan, geen traditionele geldtransmissie omvat en hij daarom ook geen invloed kon uitoefenen op het gebruik door gesanctioneerde groepen.
De tegenreactie van de aanklagers was fel: zij houden Storm verantwoordelijk voor het beheren van Tornado Cash en stellen dat hij software ontwierp die criminaliteit faciliteerde. Volgens hen was Storm betrokken bij het verplaatsen en doorsturen van fondsen die duidelijk criminele oorsprong hadden.
Storm, gearresteerd in augustus, staat een mogelijke straf van 45 jaar tegenover als hij schuldig wordt bevonden aan de beschuldigingen van sanctieschendingen, het faciliteren van witwassen, en het runnen van een ongelicenseerd geldtransmissiebedrijf. Hij heeft niet schuldig gepleit en wacht de verdere rechtszaak af onder strikte voorwaarden en een borgtocht van 2 miljoen dollar.
Deze zaak werpt een scherpe schijnwerper op de noodzaak voor duidelijke, faire regelgeving die innovatie ondersteunt zonder te verstikken in technische en juridische verwikkelingen. Voor crypto-investeerders en -gebruikers in Nederland en daarbuiten is het een belangrijk signaal dat de interactie tussen technologie en wet niet altijd naadloos is, maar voortdurende aandacht en aanpassing vereist.