Elon Musk wil belastingdienst inkrimpen: wat betekent dit voor de VS?

De Amerikaanse overheid staat voor een grote bezuinigingsronde. Het Department of Government Efficiency (DOGE), geleid door Elon Musk, wil het aantal medewerkers bij de Internal Revenue Service (IRS) met 20% verminderen. Dit zou betekenen dat zo’n 6.800 belastingambtenaren hun baan verliezen. Eerder werden al 6.700 tijdelijke krachten ontslagen en kregen 4.700 IRS-medewerkers een vertrekregeling.
Efficiënter bestuur met minder kosten
DOGE heeft als doel de Amerikaanse overheid efficiënter te maken en de gigantische nationale schuld van $36 biljoen terug te dringen. Volgens berichten heeft het ministerie al $55 miljard bespaard door kosten te snijden. Een opvallend idee uit Musk’s kamp is om alle overheidsuitgaven via blockchain vast te leggen. Dit zou niet alleen het begrotingstekort moeten verkleinen, maar ook zorgen voor meer transparantie.
Trump wil inkomstenbelasting afschaffen
Naast bezuinigingen overweegt de Amerikaanse regering een rigoureuze belastinghervorming. President Trump heeft plannen om de federale inkomstenbelasting volledig af te schaffen en de overheid alleen nog te financieren met invoerrechten op buitenlandse producten. Dit zou betekenen dat Amerikanen een fors lagere belastingdruk krijgen. Volgens een analyse zou de gemiddelde Amerikaan hierdoor in zijn leven tot $134.809 minder belasting betalen, en in sommige gevallen zelfs $325.561 besparen als ook andere loonbelastingen verdwijnen.
Niet iedereen is enthousiast
Niet iedereen juicht deze plannen toe. Senator Elizabeth Warren heeft felle kritiek op de plannen van Musk en Trump. In januari stelde ze juist voor om de belastingen te verhogen en de overheid efficiënter te maken door meer investeringen.
Wat betekent dit?
Met de voorgestelde bezuinigingen en belastinghervormingen lijkt de Amerikaanse overheid een nieuwe koers te varen. Minder bureaucratie en mogelijk lagere belastingen klinken aantrekkelijk, maar de impact op de economie en de burgers blijft onzeker. Eén ding is zeker: als deze plannen doorgaan, kan de VS er in 2025 heel anders uitzien.