Musk haalt miljarden op voor AI-plannen, Trump gooit met DOGE

Elon Musk heeft opnieuw de aandacht op zich gevestigd. Zijn AI-bedrijf xAI haalde 10 miljard dollar op om zijn ambities met supercomputers en de Grok-chatbot kracht bij te zetten. Tegelijk pakt oud-president Donald Trump hem publiekelijk aan met een opvallend ‘DOGE-plan’.
xAI wil Grok en supercomputer naar hoger niveau tillen
Musk’s bedrijf xAI haalde 10 miljard dollar op bij investeerders, verdeeld over schuldfinanciering en aandelen. Volgens CNBC wordt het geld gebruikt om de Colossus-supercomputer in Memphis verder uit te bouwen en om Grok – Musk’s tegenhanger van ChatGPT – te trainen en verbeteren.
De belangstelling was enorm: de ronde was overtekend. Geen verrassing, want de strijd om AI-hegemonie is in volle gang. OpenAI haalde eerder dit jaar 40 miljard dollar op en wordt gewaardeerd op 300 miljard. Anthropic, het bedrijf achter AI-model Claude, zit inmiddels boven de 60 miljard.
In maart verkocht Musk zijn platform X aan xAI, zodat Grok volledig in het platform kon worden geïntegreerd. Daarmee kreeg xAI een waardering van 80 miljard dollar. X, het voormalige Twitter, kwam uit op 33 miljard.
Trump valt Musk aan: ‘Laat DOGE dit onderzoeken’
Terwijl Musk geld ophaalt, laait zijn ruzie met Trump weer op. De oud-president beschuldigde hem op Truth Social van profiteren van overheidssteun en suggereerde dat het fictieve ‘Department of Government Efficiency’ afgekort als DOGE een onderzoek naar Musk zou moeten starten.
Volgens Trump zouden er miljarden bespaard worden als de VS stopt met raketten, satellieten en elektrische auto’s.
“Misschien moet DOGE hier eens goed naar kijken,” schreef hij.
Musk sloeg terug op X: “Ik zeg letterlijk: schaf álles af. Nu.”
Hij wil afstand nemen van het beeld dat zijn bedrijven afhankelijk zijn van overheidssteun. Toch is dit niet de eerste keer dat een woordenwisseling tussen beiden de markten raakt: in 2023 verloor Tesla nog 150 miljard aan beurswaarde na een soortgelijke clash.
Musk mengt zich sowieso steeds vaker in de politiek. Zo riep hij recent op tot een nieuwe politieke partij als tegenwicht voor wat hij ziet als doorgeslagen uitgavenbeleid in Washington.
Belastingvoordeel voor crypto-gebruikers in de maak
Terwijl Trump en Musk met modder gooien, komt er mogelijk goed nieuws voor crypto-investeerders. Senator Cynthia Lummis stelde een wijziging voor op het belastingvoorstel van Trump. Daarmee wil ze kleine crypto-transacties belastingvrij maken.
Het plan: geen belasting meer op digitale transacties onder de $300, tot een maximum van $5.000 per jaar. Ook zou belasting op verdiende crypto via bijvoorbeeld staking of airdrops pas gelden zodra je verkoopt. Daarnaast wordt voorgesteld om de zogeheten ‘wash sale rule’ – die snelle verliesstrategieën tegengaat – ook op crypto toe te passen.
Een eerder voorstel van Democraten, dat politici tijdelijk wilde verbieden om crypto of NFT’s te bezitten of te promoten, werd weggestemd.
Wat dit betekent voor crypto-investeerders
De miljarden die Musk ophaalt voor AI, de politieke spanningen met Trump én nieuwe belastingplannen maken één ding duidelijk: technologie, politiek en crypto schuiven steeds dichter tegen elkaar aan. Voor de Nederlandse cryptobelegger is het zaak om deze trends scherp in de gaten te houden. Niet alleen vanwege de impact op de koersen, maar ook vanwege de kansen die ontstaan – of verdwijnen – door regels en machtsspelletjes in de VS.