Kan crypto straks de traditionele financiële markt meesleuren?

De Europese toezichthouder ESMA kijkt met argusogen naar de groei van de cryptomarkt. Niet omdat het nu al grote schade aanricht, maar omdat het langzaam verweven raakt met het traditionele financiële systeem. En dat zou in de toekomst wel eens voor problemen kunnen zorgen, waarschuwt ESMA-directeur Natasha Cazenave.
Op dit moment maakt crypto slechts zo’n 1% uit van alle financiële activa wereldwijd. Dat klinkt misschien weinig, maar volgens Cazenave moeten we dat niet onderschatten.
“Een flinke koersval in crypto kan straks zomaar overslaan naar de rest van de markt,” zei ze tijdens een toespraak op 8 april in het Europees Parlement.
Crypto wordt steeds minder een losstaand eiland
Waar crypto ooit een nichemarkt was, zien we nu dat het zich steeds meer mengt met de ‘gewone’ financiële wereld. Denk aan beursgenoteerde crypto-producten zoals ETF’s, het toenemende gebruik van stablecoins (cryptomunten gekoppeld aan de dollar of euro), en de groeiende betrokkenheid van particuliere beleggers.
Ook incidenten in de cryptowereld blijven niet zonder gevolgen. Cazenave noemt onder andere de Bybit-hack van $1,4 miljard en het omvallen van FTX als voorbeelden van gebeurtenissen die ook in bredere markten onrust kunnen veroorzaken.
De EU neemt maatregelen, maar waakzaamheid blijft nodig
De Europese Unie heeft vorig jaar al de MiCA-regels ingevoerd — een belangrijke stap om de cryptosector te reguleren. Toch vindt Cazenave dat we er daarmee nog niet zijn. Volgens haar bestaat er geen “veilige crypto-asset”, en moeten er mogelijk aanvullende regels komen om toekomstige risico’s in te perken.
Wat vooral zorgelijk is: de snelheid waarmee crypto zich ontwikkelt.
“De markt verandert razendsnel en vaak onverwacht. Daar moeten we bovenop blijven zitten,” aldus Cazenave.
Europese banken blijven afwachtend, beleggers niet
In de Verenigde Staten duiken steeds meer financiële instellingen de cryptomarkt in. In Europa blijven banken nog grotendeels aan de zijlijn: ruim 95% heeft geen enkele betrokkenheid bij crypto. Toch zie je dat particuliere beleggers wél steeds actiever worden. Naar schatting heeft inmiddels 10% tot 20% van de Europese beleggers crypto in zijn of haar portfolio. Dat ligt redelijk in lijn met de VS, waar dat percentage tussen de 15% en 28% ligt.
Wat betekent dit voor jou?
Voor nu hoeven we geen paniek te hebben dat crypto de hele economie omver blaast. Maar hoe groter de sector wordt, hoe belangrijker het is dat er goede regels komen — en dat toezichthouders scherp blijven. Zeker als je als belegger actief bent in crypto, is het goed om je bewust te zijn van die bredere context.
De wereld van crypto blijft dynamisch en vol kansen, maar ook niet zonder risico’s. En als het aan ESMA ligt, mogen we die risico’s niet langer als een ver-van-ons-bed-show zien.