Italiaanse Centrale Bank Komt Met Nieuwe Cryptoregels
Binnenkort zal de Bank van Italië richtlijnen publiceren over hoe de nieuwe EU-cryptowetgeving moet worden toegepast. Gouverneur Fabio Panetta bekritiseerde Bitcoin en Ethereum als “niet-gedekte” cryptocurrencies.
De Bank van Italië gaat “binnen enkele dagen” nieuwe richtlijnen uitbrengen om de toepassing van de Europese Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) te vergemakkelijken. Deze richtlijnen zijn bedoeld om gebruikers van bepaalde cryptocurrencies beter te beschermen.
Volgens Panetta beschrijft MiCA twee soorten tokens die als betaalmiddel kunnen dienen: asset-reference tokens (ART’s) en elektronische geldtokens (EMT’s). Hij merkte op dat alleen EMT’s volledig als betaalmiddel kunnen fungeren en het vertrouwen van het publiek kunnen behouden. Een EMT is gekoppeld aan een enkele officiële valuta, zoals een door de Amerikaanse dollar ondersteunde stablecoin, terwijl de waarde van een ART is gekoppeld aan een of meer activa, zoals goud in het geval van PAX Gold (PAXG).
Panetta noemde Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) als voorbeelden van “niet-gedekte crypto-activa” en stelde dat deze “geen intrinsieke waarde” hebben en “in feite lijken op een gok”. Hij beweerde dat de meeste crypto-investeerders vooral proberen hun activa tegen hogere prijzen te verkopen en dat ze mogelijk de regelgeving proberen te omzeilen.
“Deze cryptocurrencies hebben duidelijk niet de eigenschappen die nodig zijn om te functioneren als betaalmiddel, waardeopslag en rekeneenheid,” voegde hij eraan toe.
Panetta waarschuwde ook dat het aantal investeerders in “niet-gedekte” cryptocurrencies, hoewel nu nog laag, in de toekomst zou kunnen toenemen.
Eind juni meldde Reuters dat de Italiaanse overheid het toezicht op cryptomarkten wil versterken om te voldoen aan MiCA. Er wordt gesproken over boetes van 5.000 euro tot 5 miljoen euro voor overtredingen zoals marktmanipulatie en handel met voorkennis.
Met deze nieuwe richtlijnen wil de Bank van Italië de cryptomarkt veiliger en transparanter maken, en gebruikers beter beschermen. Terwijl EMT’s als stabieler en betrouwbaarder worden gezien, blijven ART’s en andere niet-gedekte crypto’s onder strenger toezicht staan. Dit is een belangrijke stap richting een veiligere cryptomarkt binnen de EU.