Eerste Monero Verkoop door Britse Autoriteiten na Inbeslagname
Een veroordeelde dark web drugsdealer heeft zijn Monero-holdings aan de Britse autoriteiten overgedragen om extra gevangenisstraf te vermijden. Nu zijn deze tokens verkocht.
Een Britse man, veroordeeld voor de verkoop van gevaarlijke afslankpillen, moest £15.000 (ongeveer $19.350) aan Monero overdragen aan de Cheshire Cyber Crime Unit. Later verkocht de Voedsel- en Warenautoriteit de tokens voor Britse ponden. Dit is de eerste keer dat Monero-tokens in het VK zijn omgezet naar contant geld.
Monero is een van de grootste privacy-munten die de adressen en transacties van gebruikers verbergt. Hierdoor is het een populaire token voor mensen die hun activiteiten niet willen laten traceren, legaal of anderszins.
Jack Edward Finney gebruikte Monero bij het uitvoeren van zijn illegale drugsoperatie. De 28-jarige Brit verkocht verschillende drugs op het dark web, waaronder viagra en anabole steroïden, maar het was de verkoop van 2,4-Dinitrophenol (DNP) die hem in de problemen bracht.
DNP is een gevaarlijk afslankmiddel dat in het VK al 33 doden heeft veroorzaakt. De BBC meldt dat dit sterk giftige chemische middel de stofwisseling van de gebruiker verhoogt, maar zelfs een paar tabletten kunnen al dodelijk zijn.
“De Cheshire Cyber Crime Unit heeft de initiële inbeslagname van de cryptocurrency uitgevoerd,” zei rechercheur David MacFarlane van de Cyber Crime Unit. “Dit bracht verschillende uitdagingen met zich mee vanwege het specifieke type cryptocurrency; echter, deze werden overwonnen en hebben geleid tot de verbeurdverklaring van de fondsen door de National Food Crime Unit.”
Finney moest £23.000 overhandigen of hij zou nog eens acht maanden extra gevangenisstraf krijgen bovenop de 28 maanden waartoe hij in 2021 werd veroordeeld.
De inbeslagname van de Monero (XMR) tokens was niet het resultaat van de politie die Finney’s private key en seed phrase achterhaalde, noch werkten ze samen met gecentraliseerde beurzen. In plaats daarvan werd het overgedragen aan de onderzoeker door Finney vanwege een verbeurdverklaringsbevel, met de rest van zijn saldo gedekt door contant geld en de verkoop van zijn Suzuki Vitara.
De XMR werd verkocht door Britse ambtenaren via een niet bekend gemaakt “cryptocurrency-handelsplatform” dat het omzette in Britse ponden. Het heeft bijna drie jaar geduurd sinds Finney werd veroordeeld om dit proces te voltooien.
In april kregen de Britse politie meer bevoegdheden om cryptocurrency in beslag te nemen onder de regering van Rishi Sunak. Een deel hiervan omvatte de mogelijkheid om een crypto asset te “vernietigen” als “terugbrengen in omloop niet bevorderlijk is voor het algemeen belang.” De post gaat verder met het specifiek noemen van privacy-munten als een belangrijk voorbeeld. Maar in dit geval werd de XMR niet “vernietigd” (of “verbrand”), maar juist weer in omloop gebracht via verkoop.
“Dit is de eerste zaak waarbij we Monero-valuta in contanten hebben omgezet. Dit toont aan dat criminelen hun geld niet in cryptocurrencies kunnen verbergen in de hoop dat het veilig is voor de autoriteiten,” zei Adrian Foster, Chief Crown Prosecutor.
“We zullen hem blijven achtervolgen voor het resterende bedrag als hij meer geld krijgt.”
Dit zou echter bijzonder moeilijk zijn als Finney inderdaad verdere fondsen via zijn Monero-portemonnee ontvangt. Dit komt omdat, in tegenstelling tot de meeste blockchains, je geen transacties op het Monero-netwerk kunt zien. Op Ethereum, bijvoorbeeld, kun je als je iemands wallet-adres hebt de fondsen in en uit zien gaan—maar dit is niet het geval bij Monero.