Belgische cryptofamilie getraumatiseerd na gewelddadige ontvoering

In Brussel zijn drie mannen veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de ontvoering van de vrouw van crypto-investeerder Stéphane Winkel. De daders eisten losgeld in cryptovaluta. Maar de echte breinen achter de aanval? Die zijn nog spoorloos.
Crypto als losgeld
De zaak speelde zich af in december 2024. Winkel’s vrouw werd vlak bij haar woning in een busje gesleurd. Het plan: haar vasthouden en in ruil voor haar vrijlating een flinke som in crypto eisen. Dankzij alert handelen van haar man en een gedurfde politieactie werd ze al snel bevrijd. De politie wist het voertuig te onderscheppen en de drie ontvoerders ter plekke aan te houden.
De rechtbank oordeelde hard: twaalf jaar cel en een schadevergoeding van minstens één miljoen euro voor het slachtoffer. De verdachten beweerden dat ze onder druk stonden, maar daar ging de rechter niet in mee. Opvallend is dat een minderjarige ook bij de zaak betrokken was. Die wordt apart berecht.
De nasleep voor Winkel en zijn familie
Stéphane Winkel is geen onbekende in de Belgische cryptowereld. Met platforms als Crypto Académie en Crypto Sun helpt hij mensen op weg in de wereld van blockchain en crypto. Zijn YouTube-kanaal telt zo’n 40.000 volgers.
Maar sinds de ontvoering is alles anders. Winkel en zijn vrouw zijn verhuisd en nemen extra veiligheidsmaatregelen.
“Vrijheid is belangrijk, maar veiligheid gaat nu voor alles,” schreef hij begin dit jaar op X.
Hij besloot geen prijsvragen of wallet-demo’s meer te organiseren. In plaats daarvan focust hij zich op educatie, marktanalyses en het delen van zijn ervaring.
Zijn eerste video sinds het incident verscheen eind juni zonder beeld, alleen met voice-over.
Steeds vaker doelwit
Het is niet de eerste keer dat crypto-investeerders worden aangevallen vanwege hun digitale vermogen. In Frankrijk werd in juni nog een jonge man ontvoerd, waarbij zijn vriendin werd gedwongen om cash en de toegang tot zijn Ledger-wallet te overhandigen. En in mei probeerden drie mannen de dochter en kleinzoon van Paymium-oprichter Pierre Noizat te ontvoeren.
Publiek zichtbare figuren in de cryptowereld lopen steeds vaker risico. Niet alleen online, maar ook in het echte leven.
Lessen voor de community
Deze zaak laat zien hoe kwetsbaar je kunt zijn als je actief bent in crypto én je gezicht laat zien. Openheid is waardevol, maar mag nooit ten koste gaan van je veiligheid. Winkel’s verhaal is een harde wake-up call voor iedereen met crypto op de balans én een profiel online.