Coinbase kiest eigen koers: geen Bitcoin-gok, wél miljardenovername

Coinbase dacht er jarenlang over na: moeten we, net als Michael Saylor, ons geld massaal in Bitcoin stoppen? Het antwoord bleef steeds: nee. In plaats daarvan kiest het bedrijf voor een andere strategie — en nam het deze week het handelsplatform Deribit over voor bijna 3 miljard dollar.
‘Moeten we 80% in Bitcoin stoppen?’
CEO Brian Armstrong vertelde in een interview dat Coinbase meerdere keren serieus overwoog om het overgrote deel van zijn balans in Bitcoin te steken.
“We dachten: moeten we net als Saylor 80% van onze reserves in BTC zetten?” zegt Armstrong.
“Maar we hebben bewust gekozen voor risicospreiding.”
Volgens hem had zo’n zet het bedrijf juist kunnen ondermijnen. En financieel directeur Alesia Haas benadrukte dat Coinbase niet de indruk wilde wekken te speculeren tegen zijn eigen klanten.
“We willen geen partij kiezen in welke coins het beste presteren.”
Toch koopt het bedrijf wel degelijk crypto aan. In het eerste kwartaal van 2025 investeerde Coinbase nog $153 miljoen in digitale assets — vooral in Bitcoin. Inmiddels bezit het 9.480 BTC, goed voor zo’n $1 miljard. Daarmee staat het in de top 10 van grootste zakelijke Bitcoinbezitters ter wereld, vlak achter Tesla en MARA.
In plaats van Bitcoin: Deribit
Coinbase gebruikt zijn kapitaal liever voor uitbreiding. Zo kocht het op 8 mei het Nederlandse derivatenplatform Deribit voor $2,9 miljard. Een enorme deal: Deribit verwerkte vorig jaar meer dan $1 biljoen aan handelsvolume en beheert nu $30 miljard aan open posities.
Met de overname wordt Coinbase in één klap marktleider in crypto-derivaten. Tot nu toe was die tak beperkt tot een kleiner platform op Bermuda. De acquisitie geeft Coinbase nu serieuze slagkracht op de wereldwijde derivatenmarkt.
Slimme zet of gemiste kans?
De keuze van Coinbase om níét vol op Bitcoin te gaan, is opvallend. Waar bedrijven als MicroStrategy gokken op koersstijgingen, bouwt Coinbase liever een bredere infrastructuur. Minder speculatie, meer schaalbare groei.
En dat is precies waar de cryptosector naartoe lijkt te bewegen: van wilde gokken naar volwassen bedrijfsvoering.