ECB wil blockchain en euro met elkaar verbinden vanaf 2026

De Europese Centrale Bank (ECB) werkt aan een nieuw betaalsysteem dat blockchaintechnologie koppelt aan het bestaande Europese betalingsnetwerk. Het project, dat eind 2026 van start moet gaan, draait om één centrale vraag: hoe kunnen we digitale activa veilig en efficiënt afrekenen in euro’s?
Blockchainbrug tussen oud en nieuw
De ECB komt met een plan in twee delen. De eerste pijler heet Pontes – Latijn voor ‘bruggen’. Daarmee wil de centrale bank een directe verbinding leggen tussen blockchainplatforms en TARGET Services, het officiële systeem waarmee eurobetalingen binnen de EU worden afgehandeld.
Eind 2026 start een pilot om te testen hoe goed die brug werkt. De ECB baseert zich op eerdere tests uit 2024, waarin 64 partijen samen voor 1,6 miljard euro aan digitale transacties uitvoerden met centraal bankgeld. Dat toont volgens de ECB aan dat de markt klaar is voor ‘settlement’ via blockchain, maar dan wél met betrouwbaar geld.
Het doel van Pontes is om nieuwe technologieën toe te passen zonder de veiligheid en stabiliteit van het financiële systeem in gevaar te brengen.
Appia: verder kijken dan Europa
Naast Pontes is er ook Appia, het langetermijnproject van de ECB. Waar Pontes inzet op een snelle koppeling tussen blockchain en bestaande systemen, kijkt Appia naar de toekomst. Denk aan een compleet ecosysteem waarin ook op wereldniveau veilig en efficiënt gebruikgemaakt kan worden van blockchaintechnologie.
De ECB wil met Appia nauw samenwerken met publieke én private partijen en gaat speciale overleggroepen oprichten om de sector bij dit proces te betrekken.
Waarom dit belangrijk is
De ECB is niet de enige die blockchain serieus neemt. De Bank of England testte eerder al een systeem waarbij banken via blockchain onderling betalingen konden regelen. Dat bleek sneller én goedkoper dan bestaande methodes.
Ook binnen Europa groeit het besef dat het financiële systeem klaar moet zijn voor digitale activa, zoals tokenized aandelen en obligaties. Maar dan moeten die wel kunnen worden afgerekend met geld dat net zo betrouwbaar is als de euro op je bankrekening. Dáár wil de ECB nu werk van maken.
Uitdagingen zijn er ook
De ECB ziet nog wel obstakels. Zo is er behoefte aan duidelijke wetgeving, standaardisatie en betere aansluiting tussen verschillende systemen. Zonder die basis kan blockchain nooit op grote schaal worden ingezet voor financiële transacties.
Wat betekent dit voor crypto?
Hoewel dit project vooral gericht is op de traditionele financiële wereld, kan het indirect ook gunstig uitpakken voor de cryptosector. Als centrale banken actief gaan bouwen aan infrastructuur die DLT ondersteunt, wordt het makkelijker om digitale assets – waaronder crypto – te integreren in het bredere financiële systeem.