Duitse banken draaien bij: crypto binnenkort via je spaarbank

De grootste financiële groep van Duitsland, Sparkassen-Finanzgruppe, stapt alsnog in crypto. Vanaf 2026 kunnen meer dan 50 miljoen klanten rechtstreeks via hun vertrouwde Sparkasse-app cryptovaluta kopen en verkopen. Een flinke koerswijziging voor een bank die jarenlang crypto links liet liggen.
Van ‘nee’ naar ‘nu dan toch maar’
In 2015 blokkeerden de Sparkassen nog alle cryptotransacties. Crypto was volgens hen te risicovol en te volatiel. Maar de druk van klanten en de veranderende regelgeving lijken de doorslag te hebben gegeven. De nieuwe cryptodienst wordt ondergebracht bij Dekabank, onderdeel van de Sparkassen-groep en al langer actief in de sector.
Volgens de Duitse spaarbankvereniging (DSGV) is er simpelweg vraag naar crypto. De dienst valt netjes onder het Europese MiCA-regelwerk, dat toeziet op gereguleerde crypto-activiteiten binnen de EU. Wel waarschuwen de banken dat crypto’s “zeer speculatief” blijven en dat klanten duidelijk geïnformeerd worden over de risico’s, zoals mogelijk volledig verlies van hun investering. Reclame voor de nieuwe dienst komt er niet.
Banken willen geen boot missen
De Sparkassen zijn niet de enige Duitse banken die overstag gaan. DZ Bank, de op één na grootste bank van het land, is vorig jaar een pilot gestart met crypto-handel via Boerse Stuttgart Digital. Het doel: crypto-diensten aanbieden aan hun netwerk van meer dan 700 coöperatieve banken.
Ook Landesbank Baden-Württemberg biedt inmiddels cryptobewaring aan voor institutionele klanten, in samenwerking met de Oostenrijkse exchange Bitpanda.
Volgens Filipp Bolotov, CEO van blockchainbedrijf ERA Labs, is het besluit van Sparkassen “een grote stap richting bredere adoptie.” En volgens investeerder Kyle Chasse zien we nu dat banken “eindelijk beginnen bij te benen.”
Banken kunnen straks niet meer om crypto heen
Tijdens Paris Blockchain Week voorspelden meerdere experts dat de tweede helft van 2025 een kantelpunt wordt: banken zullen dan massaal crypto-oplossingen aanbieden. Niet alleen omdat klanten het willen, maar ook omdat wetgeving en toezicht steeds duidelijker worden.
Eric Trump, vicevoorzitter van de Trump Organization, zei het eind april nog treffend:
“Als banken crypto negeren, zijn ze over tien jaar verdwenen.”
Wat betekent dit voor jou?
Wat ooit alleen was weggelegd voor tech-nerds en durfkapitalisten, wordt straks net zo normaal als internetbankieren. Als zelfs de Duitse spaarbanken crypto gaan omarmen, is het duidelijk: crypto hoort er nu echt bij.
Of je nu voorzichtig bent of al langer meedraait, het wordt steeds makkelijker om in te stappen. En misschien doe je dat straks gewoon via je spaarrekening.