Bitcoin-belasting omhoog in Italië, Chainalysis aangeklaagd: Dit speelt er nu in de cryptowereld
De cryptowereld staat nooit stil, en ook deze week zijn er opvallende gebeurtenissen. Van belastingverhogingen tot juridische gevechten en aangescherpte regels, de markt wordt steeds meer onder de loep genomen.
Chainalysis voor de rechter na beschuldiging van laster
Blockchain-analysebedrijf Chainalysis wordt aangeklaagd voor maar liefst $650 miljoen. Exceptional Media, het bedrijf achter het investeringsproject YieldNodes, beschuldigt Chainalysis ervan hun project ten onrechte te bestempelen als een “investeringszwendel.” Volgens Exceptional Media heeft deze beschuldiging hun reputatie en klantenbestand flink beschadigd. Ze eisen nu een forse schadevergoeding. Chainalysis heeft geprobeerd de zaak te laten seponeren, maar vooralsnog zonder success.
ESMA wil strengere regels voor cryptomarkt in Europa
De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) dringt aan op aanpassingen in de MiCA-regelgeving, die bedoeld is om de cryptomarkt te reguleren. ESMA wil onder andere strengere regels op het gebied van anti-witwaspraktijken en betere controles op cryptodienstverleners. Dit alles om de snelgroeiende cryptomarkt in Europa beter te beheren en risico’s te verkleinen.
Cyprus en Ierland haasten zich om aan nieuwe EU-regels te voldoen
In aanloop naar de nieuwe Europese cryptoregels passen Cyprus en Ierland hun wetten snel aan. Cyprus accepteert sinds 17 oktober geen nieuwe aanvragen meer voor cryptodienstverleners onder de nationale wetgeving. Bedrijven die voor eind december geregistreerd zijn, mogen voorlopig doorgaan, maar moeten uiterlijk in 2026 aan de MiCA-regels voldoen. Ierland werkt aan nieuwe wetgeving om de anti-witwasregels van de EU te implementeren, wat grote gevolgen kan hebben voor bedrijven die daar actief zijn in de cryptosector.
Italië verhoogt belasting op Bitcoin-winsten
In Italië staat cryptobeleggers een onaangename verrassing te wachten. De belasting op vermogenswinsten uit Bitcoin wordt verhoogd van 26% naar 42%. Dit maakt deel uit van een bredere poging van de Italiaanse overheid om de cryptomarkt strikter te reguleren en meer inkomsten uit digitale activa te halen. Voor investeerders kan deze maatregel flinke gevolgen hebben, vooral voor degenen die grote hoeveelheden Bitcoin bezitten.
Het is duidelijk dat overheden steeds meer grip proberen te krijgen op de cryptomarkt, of het nu gaat om belastingverhogingen, strengere regels of juridische gevechten. Dit zijn ontwikkelingen om in de gaten te houden als je actief bent in deze sector.