Wordt verloren Bitcoin ooit weer bruikbaar? De rol van quantumcomputers
![](https://nieuws.crypto.nl/wp-content/uploads/2025/02/47.jpg)
Er zweven miljoenen verloren Bitcoin rond in vergeten wallets—munten die voor altijd onbereikbaar lijken. Maar volgens Paolo Ardoino, CEO van Tether, zou quantumcomputing hier in de toekomst verandering in kunnen brengen. Deze ultrakrachtige computers kunnen verloren wallets kraken en de Bitcoin terug in omloop brengen.
Dat klinkt misschien als een futuristisch scenario, maar de mogelijke gevolgen zijn enorm. Sommige experts waarschuwen zelfs dat dit de cryptowereld op zijn kop kan zetten.
Hoe groot is de dreiging van quantumcomputing?
Quantumcomputers werken op een totaal andere manier dan traditionele computers. Ze kunnen meerdere berekeningen tegelijkertijd uitvoeren, wat ze extreem krachtig maakt. Dit zou op een dag een bedreiging kunnen vormen voor de cryptografie die Bitcoin beveiligt.
Toch hoeven investeerders zich voorlopig geen zorgen te maken, stelt Ardoino. De technologie is nog lang niet ver genoeg om Bitcoin te breken. Actieve wallets kunnen bovendien overstappen op quantumbestendige adressen zodra die technologie beschikbaar komt. Verloren wallets—waar niemand toegang meer tot heeft—lopen daarentegen wél risico.
Wat als de Bitcoin van Satoshi wordt gehackt?
Een van de grootste mysteries in crypto is de Bitcoin van Satoshi Nakamoto. Naar schatting staan er zo’n 1 miljoen BTC op wallets die al jaren onaangeroerd zijn. Als quantumcomputers ooit zover komen dat ze deze wallets kunnen openen, zou dat een gigantische impact op de markt kunnen hebben.
Sommige experts pleiten er zelfs voor om deze Bitcoins te bevriezen, zodat ze niet misbruikt kunnen worden. Volgens Bitcoin-investeerder en miljardair Chamath Palihapitiya is quantumcomputing op de lange termijn onvermijdelijk een risico voor de huidige cryptografie.
“Het is nog niet duidelijk wanneer, maar wie veel BTC bezit, doet er goed aan hier rekening mee te houden,” waarschuwt hij.
Quantumcomputing en Bitcoin: een realistisch gevaar?
Hoewel quantumcomputing een razendsnel evoluerende technologie is, zijn we er nog niet. Volgens een rapport uit 2023 zou het miljoenen qubits vergen om een Bitcoin-private key succesvol te kraken—en die quantumcomputers bestaan simpelweg nog niet.
Voorlopig blijft Bitcoin veilig, maar de technologie staat niet stil. Crypto-investeerders die de ontwikkelingen volgen, kunnen zich in de toekomst beter voorbereiden op wat er mogelijk komen gaat.