Canadese hacker achter $65 miljoen crypto-heist opgejaagd door VS
Een Canadese hacker die verantwoordelijk zou zijn voor grootschalige DeFi-hacks, wordt aangeklaagd door de Amerikaanse autoriteiten. Hij zou met slimme trucs zo’n $65 miljoen hebben buitgemaakt via KyberSwap en Indexed Finance en probeerde zijn buit wit te wassen.
Slimme contracten misbruikt om miljoenen te stelen
Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie wist Andean Medjedovic de slimme contracten van KyberSwap en Indexed Finance te manipuleren. Door strategisch te handelen en grote hoeveelheden tokens te lenen, liet hij de protocollen verkeerde prijzen berekenen. Hierdoor kon hij miljoenen aan crypto voor kunstmatig lage prijzen kopen en verkopen, waardoor investeerders alles verloren.
In oktober 2021 wist hij via Indexed Finance al $16,5 miljoen buit te maken. In november 2023 volgde een nog grotere aanval op KyberSwap, waar hij bijna $49 miljoen stal.
Dreiging en chantage na de aanval
Na de hack op KyberSwap zou Medjedovic geprobeerd hebben de slachtoffers onder druk te zetten. Hij stuurde berichten via de blockchain en dreigde de onderhandelingen over het teruggeven van de fondsen te vertragen. Zijn bizarre eis? Controle over het protocol in ruil voor het teruggeven van de helft van het gestolen geld.
Poging tot witwassen en undercoveroperatie
Om de gestolen crypto om te zetten naar contant geld, probeerde Medjedovic de fondsen via crypto-mixers en blockchain bridges te verplaatsen. Zijn doel? Alles laten uitbetalen op bankrekeningen met valse identiteiten.
Maar niet alles liep volgens plan. Een deel van de gestolen crypto werd bevroren door een brugprotocol, waardoor hij vast kwam te zitten. In een wanhopige poging om het geld los te krijgen, betaalde hij $85.000 aan iemand die hij dacht dat een softwareontwikkelaar was. Wat hij niet wist, is dat dit een undercoveragent was.
Hacker nog steeds voortvluchtig
Hoewel de Amerikaanse autoriteiten hem hebben aangeklaagd, is Medjedovic nog steeds op de vlucht. De jacht op de hacker gaat door, terwijl slachtoffers van de hacks hopen dat er nog iets van hun geld terugkomt.