Dalende Vraag naar Bitcoin ETF’s: Een Keerpunt na de Halvering?
Na een vliegende start waarbij de instroom in spot Bitcoin ETF’s (exchange-traded funds) de dagelijkse Bitcoinproductie ver overtrof, lijkt de interesse van beleggers nu af te nemen. Deze verandering valt samen met het vierde ‘halving’-evenement van Bitcoin, waarbij de beloning voor miners halveert van 6.25 naar 3.125 BTC. Dit moment is altijd een mijlpaal in de geschiedenis van Bitcoin geweest, vaak met grote verwachtingen voor de markt.
In januari 2024 lanceerden de eerste door de VS goedgekeurde spot Bitcoin ETF’s, snel groeiend tot een beheerd vermogen van meer dan $13 miljard binnen enkele maanden. Ter vergelijking, goud ETF’s deden jaren over een dergelijke groei. Op hun piek zagen deze Bitcoin ETF’s zelfs dagelijkse netto-instromen tot $1 miljard, voornamelijk door verschuivingen van investeringen vanuit het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) naar de nieuwe ETF’s.
Echter, na weken van aanhoudende positieve instromen, is de interesse in Bitcoin ETF’s afgenomen. Deze afname lijkt meer gekoppeld te zijn aan recente marktdalingen en geopolitieke spanningen dan aan de halvering zelf.
“Bitcoin ETF’s zijn vaak maar een klein onderdeel van grote traditionele financiële (TradFi) portefeuilles. De afname van de instroom en de significante uitstromen lijken een gevolg van portefeuilleherbalancering en het verminderen van blootstelling aan risicovollere activa,” legt Jag Kooner, hoofd derivaten bij Bitfinex, uit.
Ondanks deze daling blijven sommige analisten optimistisch. Zij verwachten dat de vraag naar Bitcoin ETF’s zal herstellen naarmate de markt zich stabiliseert na de halvering. De eerste drie maanden na de introductie van de ETF’s zagen inflows die drie tot tien keer hoger waren dan de dagelijkse mijnproductie van 900 BTC, maar net voor de halvering zwakte de inflow af en daalde de BTC-prijs bijna 10% van de recordhoogten.
Deze situatie illustreert de complexiteit van de Bitcoin-markt, waar verschillende factoren zoals marktdynamiek, institutionele interesse en bredere economische omstandigheden samen het beleggerssentiment en de vraag beïnvloeden. Voor investeerders is het essentieel om zowel de korte- als lange termijn trends in de gaten te houden, vooral in een markt die zo snel verandert als die van