Bitdeer bouwt door: eigen chips, eigen stroom, eigen koers

Bitdeer, een bekende naam in de wereld van Bitcoin-mining, zet vol in op controle over de keten. Terwijl de concurrentie toeneemt en winstmarges krimpen, investeert het bedrijf flink in eigen apparatuur én energiebronnen.
Chips uit eigen fabriek
Het bedrijf haalde onlangs 60 miljoen dollar op via een lening van Matrixport – een cryptobedrijf opgericht door Bitdeer-topman Jihan Wu. Dat geld gaat naar de productie van hun eigen ASIC-miners, oftewel gespecialiseerde hardware voor het minen van Bitcoin.
Het is geen op zichzelf staande financiering: eerder dit jaar haalde Bitdeer al ruim 570 miljoen op via converteerbare leningen, plus nog eens 119 miljoen via de uitgifte van aandelen. Met dit groeigeld wil Bitdeer minder afhankelijk zijn van klanten die hun miners kopen. In plaats daarvan gaan ze meer zelf minen.
Van chipfabriek naar energiecentrale
Bitdeer pakt het groter aan dan alleen hardware. In februari kocht het bedrijf voor 21,7 miljoen dollar een gasgestookte energiecentrale in Alberta, Canada. Die levert 101 megawatt stroom, met de mogelijkheid om op te schalen tot 1 gigawatt. De centrale moet eind 2026 operationeel zijn.
Ook kocht het bedrijf recent 40 megawatt aan vloeistofgekoelde miningcontainers – speciaal ontworpen om zware rekenkracht efficiënt te koelen. Alles wijst op één ding: Bitdeer wil volledige controle over zijn miningoperaties.
Zelf minen boven alles
Volgens Jeff LaBerge, verantwoordelijk voor de strategische koers van Bitdeer, ligt de focus nu op self-mining:
“We kiezen ervoor om onze eigen machines in te zetten in plaats van ze aan anderen te verkopen.”
Tegelijk loopt er een aandeleninkoopprogramma van 20 miljoen dollar, waarvan al ruim een miljoen aandelen zijn teruggekocht.
Hashrate records, inkomsten dalen
De timing van deze strategiewijziging is niet toevallig. In april bereikte het Bitcoin-netwerk een record-hashrate van 1 sextiljoen hashes per seconde. Dat betekent: meer rekenkracht in het netwerk, dus meer concurrentie. En dat drukt de winst per miner.
Daar komt bij dat de gemiddelde transactiekosten op het netwerk momenteel rond de $1 liggen. Een jaar geleden was dat nog $16. Lage fees en hoge concurrentie vormen samen een giftige cocktail voor de inkomsten van miners.
Uit cijfers blijkt dat beursgenoteerde miningbedrijven in maart meer dan 40% van hun geminede BTC verkochten – het hoogste percentage sinds eind 2024. Sommige, zoals Hive en Bitfarms, verkochten zelfs méér dan ze die maand hadden geproduceerd.
De bottom line?
Bitdeer wacht niet af. In een markt die steeds harder wordt, kiest het voor schaal, snelheid en zelfredzaamheid. Met eigen chips, eigen stroom en een lange adem lijkt Bitdeer zich klaar te maken voor een nieuwe fase in de Bitcoin-miningwereld.