Waarom de euro-stablecoin EURC ineens wél populair is

De euro-stablecoin EURC zit flink in de lift. In één maand groeide het aanbod met 43% naar ruim 217 miljoen tokens. De groei is vooral te zien op Ethereum, Solana en Base. Maar wat zit hierachter? Een mix van dollarzorgen, strengere Europese regels en slimme timing van Circle.
Beleggers keren zich af van de dollar
De groei van EURC lijkt geen toeval. De Amerikaanse economie staat onder druk en de dollar verliest terrein. Sinds begin dit jaar is de greenback al 9% in waarde gedaald ten opzichte van de euro. De spanningen lopen op, mede door het handelsbeleid van Trump, die een “Liberation Day” heeft aangekondigd met nieuwe importheffingen.
Beleggers zoeken daardoor naar alternatieven. En de euro krijgt weer aandacht, ook in de cryptowereld. EURC – de euro-stablecoin van Circle – profiteert volop van die verschuiving.
Solana groeit het snelst
Op Solana steeg het aantal EURC-tokens in één maand met 75% tot 70 miljoen. Ethereum blijft het belangrijkste netwerk met 112 miljoen tokens (+35%). Base, het Ethereum-layer-2-netwerk van Coinbase, noteerde een groei van 30% naar 30 miljoen tokens.
Ook het gebruik van EURC neemt toe: het aantal actieve wallets is in een maand tijd met 66% gestegen tot 22.000, en het overboekingsvolume tikte de $2,5 miljard aan.
MiCA maakt ruimte vrij
EURC heeft ook voordeel van veranderingen binnen Europa. Stablecoin-aanbieders moeten vanaf dit jaar voldoen aan de nieuwe MiCA-regels. Tether trok hierdoor zijn euro-stablecoin EURT terug. En exchanges zoals Binance haalden USDT offline voor Europese gebruikers.
Met minder concurrentie én een goedgekeurde status volgens MiCA heeft EURC nu vrij spel op de Europese markt.
EURC groeit, maar heeft nog een lange weg te gaan
Ondanks deze snelle opmars is EURC nog klein vergeleken met de grote jongens in de stablecoinwereld. USDT (Tether) en USDC (Circle) zijn samen goed voor meer dan $200 miljard. EURC zit daar met $246 miljoen nog ver onder.
Toch is er beweging. Xapo Bank, een cryptobank uit Gibraltar, zag in het eerste kwartaal de eurodeposito’s met 50% stijgen – flink meer dan de 20% groei in USDC. En USDT-deposito’s? Die gingen juist omlaag, met ruim 13%.