Mantra zakt hard, maar dit is geen herhaling van de Terra-crash

De koers van Mantra (OM) kelderde afgelopen weekend met meer dan 90%, en dat bracht meteen vergelijkingen op gang met de beruchte Terra-implosie van 2022. Maar volgens kenners klopt die vergelijking totaal niet. Behalve een soortgelijke crashgrafiek, hebben de twee projecten weinig met elkaar gemeen.
Snelle crash roept herinneringen op
OM zakte op 13 april in enkele uren van ruim $6 naar zo’n $0,52. Een flinke dreun voor investeerders, en een trigger voor paniek op sociale media. Sommigen riepen zelfs dat Mantra de “nieuwe Terra” zou zijn. Maar dat is volgens experts een te snelle conclusie.
“Het is verleidelijk om parallellen te trekken met de Terra-crash, maar het zijn totaal verschillende situaties,” zegt Ben Yorke van Woo. Ook Alexis Sirkia van Yellow Network ziet weinig gelijkenis: ]
“Behalve een soortgelijke prijsgrafiek is er weinig overeenkomst.”
Terra viel door techniek, Mantra door vertrouwen
De crash van Terra was het gevolg van een defect systeem. De algoritmische stablecoin UST verloor zijn koppeling met de dollar, wat leidde tot een domino-effect waarbij ook LUNA instortte. Het hele ecosysteem bleek fundamenteel instabiel.
Bij Mantra is daar geen sprake van. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij het plotseling dumpen van grote hoeveelheden tokens, vermoedelijk door insiders. Dat zorgde voor paniek en massale verkopen, wat de koers in een vrije val bracht.
Volgens Yorke draait het hier niet om een technische fout, maar om hoe de tokens zijn beheerd.
“Het protocol werkte gewoon. Er was geen ‘peg’ die kon breken. Dit ging puur om vertrouwen.”
Opvallend snel herstel
Waar Terra na de crash nooit meer echt herstelde, liet OM binnen twee dagen al een flinke bounce zien. De koers steeg van $0,50 naar $0,80 – een teken dat de community het project nog niet heeft opgegeven.
Mantra’s CEO John Mullin heeft aangekondigd binnenkort met een uitgebreid rapport te komen over wat er precies misging. Transparantie lijkt hierbij centraal te staan.
Geen systeemfout, maar een wake-up call
De situatie bij Mantra laat zien hoe kwetsbaar een project kan zijn, zelfs zonder technische problemen. Zolang vertrouwen ontbreekt en communicatie faalt, kan de markt keihard ingrijpen.
Maar een tweede Terra? Dat is dit duidelijk niet.