Retail en professionals denken totaal anders over crypto – Wie heeft gelijk?
![](https://nieuws.crypto.nl/wp-content/uploads/2025/02/43.jpg)
De cryptomarkt lijkt in twee werelden verdeeld: professionele investeerders zijn optimistischer dan ooit, terwijl particuliere beleggers juist somber zijn. Volgens Matt Hougan, CIO van Bitwise, is het verschil tussen beide groepen nog nooit zo groot geweest.
Angst onder retail, vertrouwen bij professionals
De Crypto Fear and Greed Index laat duidelijk zien hoe retailbeleggers zich voelen: de score is gedaald naar 44 (“Fear”), terwijl die een maand geleden nog op 69 (“Greed”) stond. Retail lijkt zich terug te trekken, terwijl professionals de toekomst juist rooskleurig inzien.
Waarom is retail zo negatief? Een belangrijke reden is dat veel particuliere beleggers vastzitten in altcoins en memecoins, die de afgelopen weken hard zijn gedaald. De grootste slachtoffers zijn Pepe (PEPE), Shiba Inu (SHIB) en Dogecoin (DOGE), die in een week tijd tussen de 20% en 35% in waarde verloren.
Crypto-analist DeFi Dad ziet ook grote verschillen tussen coins. Solana (SOL) trekt juist veel retailbeleggers aan, terwijl Ethereum (ETH) populairder is onder professionals. Dit komt deels doordat Solana steeds vaker wordt gebruikt voor de handel in memecoins, terwijl Ethereum betrokken is bij grotere institutionele projecten.
Trump, macro-economie en Bitcoin onder druk
Eind 2024 bereikte Bitcoin voor het eerst $100.000, mede dankzij een politieke meevaller: Donald Trump werd opnieuw verkozen als president van de Verenigde Staten. De positieve stemming sloeg echter om toen Trump invoertarieven aankondigde voor China, Canada en Mexico. Dit leidde tot een enorme verkoopgolf, de grootste liquidatiegolf in de geschiedenis van crypto.
Hoewel Trump de tarieven voor Canada en Mexico voorlopig heeft gepauzeerd, blijft Bitcoin onder de $100.000-grens hangen en schommelt de koers rond de $96.609.
Wat betekent dit voor investeerders?
De cryptomarkt lijkt voorlopig twee gezichten te houden. Professionele investeerders vertrouwen op de lange termijn en blijven bullish. Retailbeleggers laten zich eerder leiden door korte-termijnprijsbewegingen en blijven afwachtend.
De grote vraag: wanneer trekt retail weer bij? Of blijft deze kloof bestaan?