Dump of toeval? Vragen rijzen na instorting OM-token

De spectaculaire crash van de OM-token op 13 april heeft een storm aan speculaties losgemaakt. Want wie verkocht er precies vlak voor de klap, en wisten ze meer dan de rest van de markt?
Grote investeerder ontkent alles
Blockchainanalisten zagen miljoenen OM-tokens richting exchanges stromen, net voor de koers in elkaar zakte. Vooral Laser Digital – een investeerder in Mantra, gesteund door de Japanse bank Nomura – kwam in beeld. Twee wallets die aan Laser gelinkt zouden zijn, stuurden gezamenlijk voor ruim 43 miljoen dollar aan OM naar OKX en Binance. En dat vlak voor het instorten van de prijs.
Laser reageerde snel: “Deze wallets zijn niet van ons.”
Volgens het bedrijf is er geen sprake van dumping en zijn de beschuldigingen misleidend. Toch laten de on-chain gegevens weinig aan de verbeelding over.
Ook andere investeerders actief
Niet alleen Laser kwam in beweging. Ook een wallet gelinkt aan Shane Shin, medeoprichter van Shorooq Partners, ontving op de dag van de crash nog 2 miljoen OM-tokens vanuit een slapende wallet. Saillant detail: zowel Laser als Shorooq investeerden begin april nog in het Mantra Ecosystem Fund, dat $109 miljoen moest steken in verdere groei van het project.
Shorooq benadrukt dat het om een langetermijninvestering gaat en dat zij geen tokens hebben verkocht.
“We investeren in het project, niet in korte termijn koerswinst,” aldus een woordvoerder.
Exchanges proberen schade te beperken
Exchanges zoals Binance en OKX – waar de meeste handel plaatsvond – spreken van cross-exchange liquidaties. Hierbij worden posities met hefboom op meerdere beurzen tegelijk geliquideerd, wat tot een domino-effect kan leiden. OKX-baas Star Xu noemde het incident zelfs
“een schandaal voor de hele industrie.”
Binance gaf aan dat het onderzoek loopt, maar dat de verkoopdruk vooral technisch van aard lijkt.