Meta Introduceert Llama 3.1: Open-Source AI voor Iedereen
Meta’s CEO Mark Zuckerberg zet vol in op open-source kunstmatige intelligentie (AI) met de lancering van Llama 3.1, het nieuwste AI-model van het bedrijf. Volgens Zuckerberg is dit een grote stap naar open-source AI als de nieuwe standaard in de industrie.
Op 23 juli onthulde Zuckerberg Llama 3.1 en benadrukte dat het model een van de eerste open-source AI-modellen is die echt baanbrekend zijn. Het kan meerdere talen spreken, betere computercode schrijven en complexere wiskundige problemen oplossen. Met 405 miljard parameters is het een enorme sprong vooruit ten opzichte van eerdere versies, hoewel het nog niet kan tippen aan concurrenten zoals OpenAI’s GPT-4, die naar verluidt één biljoen parameters heeft.
Lama 3.1 versies. Bron: Meta
Zuckerberg vergelijkt de evolutie van AI met die van software zoals Linux, dat ooit begon als gesloten Unix en nu een open-source krachtpatser is. Hij gelooft dat AI dezelfde weg zal volgen.
“Vandaag de dag ontwikkelen veel techbedrijven gesloten AI-modellen. Maar open source haalt snel in,” zei hij.
Meta verwacht dat toekomstige Llama-modellen vanaf volgend jaar de meest geavanceerde in de industrie zullen zijn. Tot die tijd ligt de focus op openheid, aanpasbaarheid en kostenefficiëntie. Zuckerberg benadrukt dat open-source AI ontwikkelaars veel voordelen biedt, zoals aanpassingsmogelijkheden, onafhankelijkheid van gesloten leveranciers, betere databeveiliging en lagere kosten.
Open-source AI is niet alleen voordelig, maar ook veiliger, aldus Zuckerberg. Transparantie en brede controle maken het veiliger dan gesloten alternatieven. Bovendien biedt het strategische voordelen voor de Verenigde Staten en hun bondgenoten in de confrontatie met landen als China, die over enorme middelen beschikken.
Zuckerberg benadrukt dat open-source AI essentieel is voor een positieve toekomst van AI. Hij stelt dat open source ervoor zorgt dat meer mensen wereldwijd toegang hebben tot de voordelen en mogelijkheden van AI. Dit voorkomt dat de macht in handen komt van een klein aantal bedrijven en zorgt ervoor dat de technologie gelijkmatig en veilig wordt ingezet in de samenleving.
De lancering van Llama 3.1 markeert een keerpunt in de industrie. Zuckerberg verwacht dat de meeste ontwikkelaars binnenkort vooral open-source AI zullen gebruiken.