TikTok in het vizier: Beschuldigd van ongereguleerde cryptotransacties in het VK
TikTok, het populaire social media platform, ligt onder vuur in het Verenigd Koninkrijk. Volgens een bericht van Financial News zou TikTok zonder de juiste vergunningen fungeren als een cryptobeurs. Een voormalige compliance officer van een grote privébank heeft een brief gestuurd naar de Britse toezichthouder, de Financial Conduct Authority (FCA), waarin wordt beweerd dat het platform mogelijk in strijd is met anti-witwaswetten (AML) en regelgeving rondom terrorismefinanciering.
Hoe werkt het?
Gebruikers van TikTok kunnen virtuele munten kopen, beter bekend als ‘TikTok Coins’. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om ‘cadeaus’ te sturen naar favoriete content creators. Die cadeaus kunnen door de creators worden omgezet in ‘diamanten’, die vervolgens weer kunnen worden ingewisseld voor echt geld (fiat valuta). De ex-compliance expert stelt dat TikTok hiermee eigenlijk cryptotransacties faciliteert, omdat geld wordt ingewisseld voor digitale tokens en vice versa, zonder de juiste regelgeving.
Volgens de brief komt TikTok’s beloningsprogramma dus neer op het overdragen van geld aan zogenaamde ‘money service businesses’ en het wisselen van cryptovaluta. Aangezien TikTok niet geregistreerd staat bij de FCA, zou het platform een makkelijke prooi kunnen zijn voor criminelen die geld witwassen of andere illegale activiteiten uitvoeren zonder dat er toezicht is.
Voldoet TikTok aan de cryptodefinitie?
Hoewel de beschuldigingen serieus zijn, blijft het onduidelijk of TikTok Coins werkelijk als cryptocurrency kunnen worden gezien. In het rapport van Financial News worden deze alleen aangeduid als ‘virtuele munten’ en ‘virtuele tokens’, zonder duidelijke link naar gangbare crypto zoals Bitcoin of Ethereum. Bovendien is de identiteit van de klokkenluider onbekend, wat vragen oproept over de betrouwbaarheid van de informatie.
TikTok is niet voor het eerst in opspraak. In Australië heeft het platform eerder te maken gehad met beschuldigingen van mogelijke schendingen van anti-witwaswetten. Ook wordt TikTok in de Amerikaanse staat Utah aangeklaagd wegens vermeende betrokkenheid bij witwaspraktijken en het bevorderen van seksuele uitbuiting van minderjarigen via hun beloningssysteem.
Toekomst van TikTok’s compliance
Het is duidelijk dat TikTok zich steeds meer moet verantwoorden tegenover autoriteiten. Het platform heeft al extra compliance-medewerkers aangenomen, waarschijnlijk om beter te voldoen aan de steeds strengere eisen van overheden wereldwijd. Of TikTok uiteindelijk onder de cryptowetgeving zal vallen, hangt af van verdere onderzoeken en juridische uitspraken. Tot die tijd blijft het de vraag hoe het platform zijn gebruikers en regelgeving in balans kan houden.