Getuigenis in Tornado Cash-zaak onder vuur: zat het geld van het slachtoffer wel in de mixer?

Advocaten Tornado Cash-oprichter overwegen mistrial na twijfelachtige getuigenis
De strafzaak tegen Roman Storm, mede-oprichter van Tornado Cash, dreigt te ontsporen. Zijn advocaten stellen dat een belangrijk slachtoffer in de rechtszaak ten onrechte linkt naar Tornado Cash, de cryptomixer waar Storm tot 45 jaar celstraf voor riskeert. Ze overwegen nu een mistrial aan te vragen: een ongeldigverklaring van het hele proces.
Wat is Tornado Cash?
Tornado Cash is een crypto mixer: een dienst die transacties ‘mengt’ om de herkomst van crypto te verbergen. Het wordt gebruikt voor privacy, maar ook misbruikt door hackers en criminelen om sporen uit te wissen.
Storm werd in 2023 aangeklaagd wegens het faciliteren van witwaspraktijken, het schenden van sancties en het runnen van een illegale geldservice. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij via Tornado Cash criminele geldstromen heeft mogelijk gemaakt.
Slachtoffer beweert: mijn crypto ging via Tornado Cash
Een vrouw genaamd Hanfeng Lin getuigde dat ze in 2022 werd opgelicht via een romance-scam op WhatsApp. Ze verloor $190.000 aan een crypto-oplichter die haar overtuigde om Bitcoin te kopen en over te maken naar een nepbeleggingsplatform.
Volgens Lin kreeg ze van crypto-opsporingsbedrijf Payback te horen dat haar gestolen Bitcoin via Tornado Cash werd witgewassen. Dat leek de zaak van de aanklager te versterken totdat Storms advocaten die claim onderuit begonnen te halen.
Blockchainonderzoekers trekken alarmbel
Storms verdediging zegt dat er geen bewijs is dat Lin’s crypto ooit Tornado Cash heeft geraakt. Hun standpunt wordt ondersteund door blockchainexperts. Taylor Monahan, een beveiligingsonderzoeker bij MetaMask, analyseerde de transacties en concludeerde dat de scammers géén gebruik maakten van Tornado Cash. Volgens haar baseerde Payback zich op foutieve koppelingen tussen wallets.
Ook de bekende onchain-analist ZachXBT mengde zich in de discussie. Hij noemde het “onbegrijpelijk” dat een tracingbedrijf de herkomst van de gestolen crypto zo verkeerd kon interpreteren.
FBI-expert onderzocht Lin’s geval niet
Tijdens de rechtszaak bevestigde FBI-agent en crypto-expert Joseph DeCapua dat hij de transacties van Lin niet had geanalyseerd. Hij was eerder opgeroepen om algemene geldstromen richting Tornado Cash te beschrijven. De verdediging verwachtte dat hij de link met Lin zou bevestigen, maar dat bleek niet het geval.
De aanklagers beloven nu een nieuwe expert op te roepen van de IRS om aan te tonen dat Lin’s geld toch via Tornado Cash is gegaan. Maar als dat bewijs uitblijft, zou de hele zaak kunnen wankelen.
Conclusie: mogelijke juridische blunder dreigt proces te laten klappen
Als blijkt dat Lin’s crypto nooit door Tornado Cash ging, kan haar getuigenis worden beschouwd als irrelevant of zelfs misleidend. Dat zou genoeg kunnen zijn voor een mistrial en dus een volledige herstart of stopzetting van het proces. Voor Storm en zijn juridische team zou dat een enorme meevaller zijn. Voor het Openbaar Ministerie een gevoelige tegenvaller.
FAQ
Wat is een mistrial?
Een mistrial is een ongeldig verklaarde rechtszaak. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er procedurele fouten zijn gemaakt of als er ongeoorloofd bewijs is toegelaten.
Hoe werkt een crypto mixer als Tornado Cash?
Een mixer verdeelt crypto over meerdere wallets om transacties onherkenbaar te maken. Handig voor privacy, maar ook aantrekkelijk voor witwaspraktijken.
Wie is Roman Storm?
Roman Storm is een Amerikaanse developer en mede-oprichter van Tornado Cash. Hij werd in 2023 aangeklaagd door de Amerikaanse autoriteiten voor het faciliteren van grootschalige crypto-witwaspraktijken.