EU Versterkt AI-ontwikkeling met Supercomputers
De Europese Unie heeft besloten de regels voor EuroHPC, het Europese supercomputerinitiatief, aan te passen om AI-ontwikkeling te bevorderen. Dit besluit omvat de oprichting van lokale AI-fabrieken om het AI-ecosysteem in Europa te versterken en startups te ondersteunen.
Op 24 mei werd de regelgeving bijgewerkt om deze AI-fabrieken te realiseren. Deze toevoeging biedt extra infrastructuur voor AI-supercomputingdiensten en bouwt voort op het werk van EuroHPC, opgericht in 2018 om Europese supercomputing te leiden. EuroHPC beheert momenteel negen supercomputers verspreid over Europa.
De nieuwe AI-fabrieken zullen de missie van EuroHPC verder ondersteunen. Een grotere supercomputercapaciteit biedt AI-startups in de EU betere middelen om te innoveren en hun modellen te trainen. Willy Borsus, vice-president van Wallonië en minister van Economie, Onderzoek en Innovatie, benadrukt de gezamenlijke inspanning die tot deze mijlpaal heeft geleid.
“Eenheid is onze kracht in Europa. Samen hebben we veel bereikt, zoals onze supercomputers van wereldklasse. Nu willen we de resultaten van deze krachtige machines verbeteren met betrouwbare AI.”
De Raad vraagt de EuroHPC-bestuursraad om speciale toegang te geven aan startups en kleine tot middelgrote ondernemingen. Gastentiteiten kunnen tot 50% van de aanschaf- en operationele kosten van AI-supercomputers van de Unie ontvangen. Na vijf jaar kunnen deze machines eigendom worden van de gastentiteiten.
De AI-supercomputers zullen zich richten op de ontwikkeling en test van grootschalige AI-trainingsmodellen en opkomende AI-toepassingen, waardoor AI-oplossingen binnen de Unie worden bevorderd. Het voorgestelde reglement moet eerst juridisch worden getoetst en na goedkeuring wordt het gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Het treedt twintig dagen na publicatie in werking.
Dit voorstel is onderdeel van een bredere AI-strategie aangekondigd door Ursula von der Leyen, voorzitter van de EU. Het benadrukt een strategische zet om de AI-capaciteiten van Europa te verbeteren. De EU loopt voorop met AI-beleid. In maart 2024 heeft de EU de baanbrekende AI-wet aangenomen, de eerste uitgebreide AI-regelgeving ter wereld, gericht op veilige en ethische AI-ontwikkeling in de regio.