Datalek bij Coinbase legt gebruikers bloot aan echte gevaren

Een lek bij Coinbase heeft ervoor gezorgd dat persoonlijke gegevens van klanten — waaronder woonadressen — op straat liggen. En in een wereld waarin crypto steeds waardevoller wordt, is dat meer dan een privacyprobleem: het is een serieus veiligheidsrisico.
Niet zomaar een hack
Hackers wisten via omgekochte klantenservicemedewerkers toegang te krijgen tot interne systemen. Daarbij hebben ze gevoelige informatie buitgemaakt, zoals namen, adressen en accountdetails. Volgens Coinbase gaat het om minder dan 1% van de actieve gebruikers, maar zelfs dat kan al tienduizenden mensen treffen. De schade kan oplopen tot honderden miljoenen aan vergoedingen — maar dat is nog het minst zorgwekkende.
“Deze hack gaat mensenlevens kosten,” waarschuwde TechCrunch-oprichter Michael Arrington. “Het is waarschijnlijk al gebeurd.”
Van digitale waarde naar fysiek gevaar
Crypto-investeerders zijn steeds vaker doelwit van criminele acties in de echte wereld. In mei werd in Parijs de vader van een crypto-ondernemer ontvoerd. De daders eisten 5 miljoen euro in crypto — en stuurden een video waarin ze de vinger van het slachtoffer afsneden. Pas twee dagen later wist de politie de man te bevrijden.
Met de huidige bitcoinprijs boven de $100.000 wordt crypto gezien als een waardevol bezit — en bezitters ervan als aantrekkelijke doelwitten. Door gelekte adressen lopen gebruikers nu een groter risico op afpersing, inbraak of erger.
Beveiliging moet menselijker worden
Volgens beveiligingsspecialisten zoals Ronghui Gu van CertiK ligt het echte probleem niet in de techniek, maar bij de mensen die ermee werken. Hackers richten zich steeds vaker op de ‘menselijke factor’ via trucs, phishing of omkoping. Daarom is technische beveiliging alleen niet genoeg.
Crypto-platforms moeten investeren in beveiligingslagen die ook menselijke fouten opvangen. Denk aan strengere toegangsrechten, betere training, regelmatig testen op phishing en vooral: minder afhankelijk zijn van goedkope externe klantenservice.
Wat kun jij als gebruiker doen?
- Gebruik altijd tweefactorauthenticatie (2FA).
- Deel je crypto-bezit niet met de buitenwereld.
- Gebruik verschillende e-mailadressen voor je accounts.
- Overweeg cold storage voor grotere bedragen.
Want crypto mag dan digitaal zijn — de risico’s zijn dat allang niet meer.