Tornado Cash-ontwikkelaar blijft in het vizier van Amerikaanse justitie

Roman Storm, mede-oprichter van de bekende cryptomixer Tornado Cash, moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden in de VS. Hoewel de aanklachten iets zijn afgezwakt, blijft het zwaartepunt van de zaak overeind: Storm wordt gezien als spil in het witwassen van meer dan een miljard dollar aan crypto.
Eén aanklacht geschrapt, maar het gevaar blijft groot
De Amerikaanse aanklager liet weten dat Storm niet langer wordt vervolgd voor het niet registreren van Tornado Cash als geldtransactiedienst. Die aanklacht verdwijnt na een beleidswijziging bij het ministerie van Justitie. In een interne memo van april werd namelijk besloten dat ontwikkelaars van cryptodiensten niet automatisch verantwoordelijk zijn voor wat gebruikers met hun technologie doen — zolang ze dat niet bewust hebben gefaciliteerd.
Maar daarmee is Storm er niet vanaf. Hij wordt nog steeds beschuldigd van betrokkenheid bij het witwassen van crimineel verkregen geld én het omzeilen van Amerikaanse sancties. Volgens de aanklagers zou Tornado Cash zijn gebruikt door onder andere Lazarus Group, een hackerscollectief dat wordt gesteund door Noord-Korea.
Straf tot 20 jaar mogelijk
De belangrijkste aanklachten blijven staan: samenzwering tot witwassen en schending van sanctiewetgeving. Op beide misdrijven staat in de VS een maximale gevangenisstraf van 20 jaar. Storm heeft zich onschuldig verklaard. Zijn rechtszaak staat gepland voor 14 juli.
Zijn medeoprichter, Roman Semenov, is nog altijd spoorloos en wordt vermoedelijk beschermd in Rusland.
Tornado Cash in het vizier
Tornado Cash is een zogenoemde ‘mixer’ — een tool waarmee gebruikers hun crypto kunnen verplaatsen zonder dat transacties eenvoudig te herleiden zijn. Handig voor wie privacy belangrijk vindt, maar óók aantrekkelijk voor criminelen. Dat dilemma vormt de kern van de discussie: is het eerlijk om een ontwikkelaar aan te pakken voor wat anderen met zijn software doen?
Meer zaken op de tocht
De recente beleidswijziging wordt inmiddels ook aangehaald in andere rechtszaken. Onder andere de oprichters van Samourai Wallet en de CEO van SafeMoon proberen via dezelfde argumentatie hun aanklachten geseponeerd te krijgen.
De uitkomst van Storms zaak zou dus weleens een belangrijk precedent kunnen scheppen voor de hele cryptosector.