Bitcoin is geen vangnet, wél een slimme zet voor je portefeuille

Bitcoin wordt vaak vergeleken met goud, maar functioneert nog lang niet als veilige haven tijdens financiële onrust. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van blockchainbedrijf RedStone Oracles.
Geen ‘vluchthaven’ bij paniek
De gedachte dat Bitcoin automatisch stijgt als de aandelenmarkten kelderen, gaat (nog) niet op. Op korte termijn beweegt Bitcoin soms tegengesteld aan de S&P 500, maar op de langere termijn is het beeld grillig. De correlatie schommelt te veel om echt als beschermend vangnet te gelden.
Maar… als aanvulling werkt het wél
Toch heeft Bitcoin een duidelijke rol in een moderne beleggingsmix: als diversifier. Het beweegt vaak anders dan traditionele activa, en dat biedt kansen. Zelfs een kleine allocatie van 1 tot 5% in je portefeuille kan je rendement verbeteren, zonder dat je per se meer risico loopt. De afgelopen vijf jaar leverde Bitcoin gemiddeld meer dan 230% per jaar op — ruim boven aandelen of staatsobligaties.
Bitcoin wordt volwassener
De beweeglijkheid van Bitcoin neemt af. Eind april zakte de weekvolatiliteit naar het laagste punt in meer dan 1,5 jaar. Grote institutionele beleggers, zoals BlackRock, spelen hier een rol in. Ze zorgen voor meer stabiliteit en behandelen BTC steeds vaker als serieuze langetermijninvestering. Op sommige momenten was Bitcoin zelfs minder volatiel dan techbeurzen zoals de Nasdaq.
Samengevat
Bitcoin is nog geen veilige haven zoals goud of obligaties — daarvoor is de markt nog te jong en te gevoelig voor sentiment. Maar als aanvulling op je portfolio, juist vanwege de afwijkende koersbewegingen, is het een interessante speler. Geen vangnet, wel potentie.